Fiskfärs kräver ingen kvarn. Det räcker bra med en vanlig matberedare. Med kniven monterad hackar man ner ett knappt halvkilo lax till färs med lök och chili på några sekunder. Blandningen binds med äggvitor, inte hela ägg, ett knep som sällan sprids utanför proffsköken.
Även såsen mixas i matberedaren. Genom att blanda både majonnäs och örter blir såsen snabbt slät. Enbart örter har matberedaren svårare att finfördela eftersom mängden blir för liten.
Laxburgare med sauce verte
För 4 personer
500 g lax utan skinn och ben
3-4 cm purjolök
1/2 färsk chili, inte alltför stark
2 äggvitor
1/2 tsk salt
smör och rapsolja till stekning
Till såsen:
1 1/2 dl majonnäs
2 msk hackad spenat (fryst går bra)
1 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad dill
1 tsk hackad dragon
salt
Till servering:
4 grova portionsbröd
blandade salladsblad
1. Blanda majonnäs och gröna kryddor. Har man matberedare kan allt läggas i behållaren och köras samman med kniven. Utan maskin hackas örterna med kniv och blandas med majonnäsen. Oavsett teknik bör blandningen få stå en halvtimme i kylskåp för att smakerna ska hinna utvecklas. Smaka av med salt före servering.
2. Matberedaren och kniven igen. Nu läggs bitar av lax, sköljd purjolök och en bit chili utan frön i behållaren och körs till grov färs. Tippa upp färsen i skål och rör ner två äggvitor samt salt.
3. Forma fyra hamburgare på fuktat smörpapper. Stek burgarna 2-3 minuter per sidan i medelvarm panna.
4. Dela grova portionsbröd som hamburgerbröd. Grunda med blandade blad, sedan laxburgaren, sauce verte och till sist överdelen av bröden.