Som så ofta när det gäller asiatisk mat är det förberedelserna som tar tid. I det här fallet är förarbetet enkelt även det och inskränker sig till en stunds strimlande och hackande. Den delen av jobbet kan dessutom göras i god tid.
Grön sparris kräver ingen förkokning utan kan gå direkt i pannan. Då blir den härligt krispig med perfekt tuggmotstånd.
Två färdiga såser, fisk- och ostronsås, ger maten den rätta smaken. Båda finns numera i de flesta affärer på hyllan med asiatisk mat. Namnen till trots används de flitigt till kött. Doften från såserna är inte särskilt angenäm, men smaken i grytan blir något helt annat. Öppnade flaskor ska förvaras i kylskåp för att inte bli förstörda.
Biff med sparris och ostonsås
4 personer
3 msk rapsolja
3 vitlöksklyftor
400 g nötkött, utskuren biff eller lövbiff
200 g grön sparris
1 msk ostronsås
1 msk fisksås
1 msk strösocker
1 dl vatten
1 tsk koncentrerad kalvfond
1 krm finhackad chili
1. Skala och hacka vitlöken. Strimla biffen. Skär sparrisen i bitar, cirka 5 centimeter långa och hacka chilin.
2. Fräs vitlöken med olja i het panna eller wok. Fortsätt med kött, vänd runt, sedan sparris, vänd igen, och sist ostron- och fisksås, socker, vatten, kalvfond och chili. Se till att allt blir riktigt upphettat. Lägg upp och servera med blandad grönsallad, böngroddar och ris.