Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kryddat till jul

Kryddat brännvin har sedan 1800-talet hos många funnits med på julbordet.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-12-20 03:00
I Sverige dricker vi i dag vår konsumtion av kryddat brännvin vid fyra tillfällen; till påsk, midsommar, kräftkalaset och julbordet.Sannolikt började man i begynnelsen att krydda den då mycket enkla finkelosande spriten för att över huvud taget göra den drickbar. En del av kryddorna var, och är, medicinalväxter som i vissa kombinationer ansågs nyttiga för kroppen - framför allt för matsmälningen och blodomloppet.Helt klart är att alkohol kan hjälpa magen att spjälka den traditionella, ofta feta, julmaten. Kummin som oftast ingår anses också förhindra gasbildning.Kryddat brännvin passar över huvud taget bra till julmaten; till sillen, den rökta- och gravade laxen, men också till de varma smårätterna och osten.Dagens väldestillerade julbrännvin är i grunden en neutral vodka som fått sin smak av utvalda örter, växter, blommor och rötter som lakas ut i alkoholen.Naturligtvis fungerar din vanliga snapsfavorit utmärkt även till julmaten även om Systembolaget till varje jul tillhandahåller ett antal speciella julsnapsar.
Årets julsnapsar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!