Krabbornas kung fiskas bäst i väst
Med bara händerna plockas fem kilo stora kungskrabbor upp ur havet i Nordnorge nära den ryska gränsen. En utsökt delikatess som efter 15 minuter i en stor gryta blir den godaste lunchen i mannaminne. Kungskrabbsafarin utanför Kirkenes har vunnit pris som världens bästa reselivsupplevelse.
Foto: roger schederin
Med en snabbgående gummibåt åker vi ut på fjorden för att fånga några färska kungskrabbor direkt ur havet. Lars Petter tar på sig dykardräkten och går ner för att med bara händerna plocka upp några krabbor nära en fågelklippa där tusentals tretåiga tärnor lever. För dem som har dykarcertifikat finns det möjlighet att själv följa med ner i havet och plocka upp krabborna.- Det gäller att se upp för klorna som kan knipsa av ett finger, men kungskrabborna rör sig långsamt och är inte aggressiva, säger Lars Petter Oie.Efter en stund kommer han upp med en gigantisk kungskrabba på 5 kilo som mäter 90 centimeter från ben till ben.- Det är bara en medelstor krabba. Det finns de som är två meter långa och väger 15 kilo, men den största som vi har fångat var på åtta kilo, säger Lars Petter.Växer långsamt
Kungskrabban är en stark överlevare. Honan lägger 450 000 ägg varav bara två procent överlever äggstadiet. Krabborna kan bli 30 år gamla och växer långsamt. Krabbfisket är reglerat till 300 000 krabbor per år, och lokalbefolkningen har rätt att fiska 10 krabbor per år.- När kungskrabban först kom var det en explosiv utveckling och i början var folket i trakten oroliga för vad som skulle hända eftersom arten var helt ny i dessa vatten. Krabborna har inte ödelagt botten utan naturen verkar ha hittat en balans. Kungskrabborna har gjort så att en liten bygd har kunnat överleva och vi ser dem som en resurs, berättar Guro Brandshaug.Kungskrabborna fiskas även på vintern och är fjorden istäckt kör man snöskoter ut till bukten där krabborna håller till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!