Hon har precis landat hemma i huset i Falun, efter ett par månaders intensivt regiarbete på Dramaten. Det är ett liv hon trivs med, att skifta mellan storstad och landsbygd.
- Kontraster ger livsglädje. Då får man perspektiv, säger hon.
Det var också kontrasten mellan stad och land som låg till grund för hennes dundersuccé Masjävlar. Möten mellan olikheter har alltid varit centrala ämnen i hennes pjäser och manus, liksom generationsfrågor, familjerelationer och singelliv. Samtidigt har tematiken förändrats i takt med hennes egen livssituation.
Fnissigt
- Förut skrev jag bara om singlar. Jag har fortfarande inte skrivit om parrelationer faktiskt, de har nog mer varit bakgrundsfigurer i det jag har gjort. För mig har det också känts viktigare att visa singlarnas liv, säger Maria Blom.
- Sen får jag se vad nästa steg blir. Det är svårt att beskriva parrelationer på ett bra sätt. Det blir lätt en klyscha.
Trots allt är det i en parrelation hon lever numera, efter en lång tids singelliv, tillsammans med riksspelemannen och kompositören Anders Nygårds. Båda har konstnärliga yrken men Maria Blom menar ändå att hon inte känner större samhörighet med personer bara för att de har kreativa yrken.
- Snarare kan jag känna mig rädd för folk som verkligen är från konstnärsvärlden. Det är fortfarande fnissigt att jag är i den omgivningen. Jag känner mig inte som en självklarhet utan mer som en upptäcktsresande.
Trots allt är Maria Blom numera väl meriterad för konstnärstiteln. Hon är dessutom ett sällsynt exempel på att det går att ta sig fram i film- och teatersammanhang utan formell utbildning. Hon började med en egen teatergrupp, kom sedan in på Stadsteaterns "unga" scen Backstage via skådespelaren Olle Sarri som hon tidigare hade samarbetat med, gjorde succé med pjäsen Doktor Kokos och kärlekslaboratoriet och fick därefter förtroendet att skriva och regissera egna pjäser.
Fick en chans
Vägen till filmregin gick via en övningsfilm, långfilmen Fishy, som ursprungligen spelades in för byrålådan men sedermera ändå fick biopremiär. Efter den kände hon sig redo att regissera med en riktig biopublik i åtanke, och gjorde följdriktigt en debutfilm som nu kan räknas till de mest sedda svenska filmerna. Hon beklagar inte att hon aldrig gick på DI eller Scenskolan.
- Risken är att jag hade velat bli duktig, vara någon till lags och därigenom anpassa mig. Nu har jag verkligen fått göra min egen grej och märkt att den funkar. Jag hade en stabil bas och ett stort självförtroende när jag väl fick ta klivet in i den etablerade världen, säger Maria Blom, men tillägger:
- Men jag fick också en chans och det blev en enorm publiksuccé. Utan den hade det kanske inte blivit så svängigt, ha ha!