Kolarhustruns pasta
Pasta Carbonara, eller kolarhustruns pasta om man så vill, är en klassiker som smakar bäst om man är riktigt hungrig. För här kryllar det av kalorier från fläsk, grädde och ost.
Pasta Carbonara. Pasta på italienskt vis innebär att man blandar ihop allt redan i köket och vägrar ställa fram allt vad ketchup heter. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
Ärter är en vanlig grönsak till pasta. För att de ska bli riktigt goda kokas de i både saltat och sockrat vatten som lockar fram den goda smaken hos grönsaker i allmänhet och ärter i synnerhet.
Pasta Carbonara
För 4 personer
400 g rimmat fläsk
500 g färsk pasta
1 msk salt till pastakoket
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
1 dl vatten
2 ägg
1 dl färskriven parmesanost
olivolja
svartpeppar
Till servering:
200 g ärter
5 dl vatten
1 tsk socker
1 krm salt
rucolasallad
1. Se till att fläsket är fritt från svål och eventuellt brosk. Skär resten i knappt centimeterstora bitar. Skölj och strimla purjolöken fint. Riv parmesanosten.
2. Koka pastan i riktligt med lättsaltat vatten. Låt pastan rinna av i durkslag. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och slå i en matsked olivolja. Fräs fläsk och purjolök någon minut under omrörning. Slå tillbaka den avrunna pastan och tillsätt grädde och vatten. Knäck i två ägg, pressa i vitlök samt rör i den rivna parmesanosten. Krydda med några varv på svartpepparkvarnen. Salt behövs inte, det finns såväl i kött som ost. Rör om så allt blandar sig samtidigt som det reds av värmen.
3. Koka ärter i saltat och sockrat vatten. Ärterna ska bara koka upp i vätskan för att ha kvar sin färg och spänst.
4. Fördela pastan på djupa tallrikar och toppa med rucolasallad och lägg de söta ärterna vid sidan.