Klyftiga smårätter med vitlök
För 50 år sedan var vitlök fortfarande ett mycket udda inslag i vår matlagning, men i dag vet alla hur denna användbara lök smakar och doftar. Bjud på festliga smårätter där vitlök är den givna ingrediensen.
Foto: Dan Strandqvist
Våra nordiska vitlöksvanor har uppenbart förändrats från noll till att vitlöken ingår i nästan allt vi äter. Men det får inte bli för starkt. I landet "lagom" stannar det allt som oftast vid en enda vitlöksklyfta. I Spanien och södra Frankrike tycker man att två klyftor per person är en normaldos och i arabvärlden är 3-4 klyftor per person inget ovanligt. I veckans recept närmar vi oss den sydeuropeiska vitlöksdosen. Om man anser att det är för mycket går det alltid att dra ner på mängden vitlök men i övrigt följa recepten. De vitlöksdoftande minipizzorna är underbara och kan bjudas praktiskt taget när som helst. På dagen till en kopp te, på kvällen till vin eller öl och skulle det bli några kvar funkar de som vickning också. Paprikasoppan är en riktig värmekälla och den vitlöksstinna tapenaden bjuds till på kex eller rostat bröd. Majspanerad fisk med aioli är en personlig favorit som dessutom är helt glutenfri och bruschettan är antagligen världens bästa sätt att ta hand om gammalt vitt matbröd.Liljesläktet
Som växt betraktat tillhör vitlöken liljesläktet och är med andra ord nära besläktad med exempelvis påsklilja. Det vi kallar för en vitlöksklyfta är egentligen en hel lök och inte någon klyfta. Vitlöken växer i knippor som till det yttre ser ut som en och samma lök.Under vinterns kalla månader kan en och annan vitlök hjälpa oss att hålla förkylningar borta. Ska vitlöken ha riktig effekt bör den ätas rå. Vitlökssmör är ett sätt, aioli och vitlökstapenade är andra där vitlök ingår i sin naturliga form.
För 4-6 personer (20 minipizzor)Till degen:2 1/2 dl ljummet vatten1/2 paket jäst (25 g)1 msk olivolja1/2 tsk strösocker1 msk bakpulver6 1/2 dl vetemjölTill tomatröran:4 tomater2 msk tomatpuré1 msk vatten2 vitlöksklyftor1 msk olivolja1 tsk oreganoTill fyllning:250 g mozzarella (2 påsar)blandade italienska charkuterierfärsk basilika eller oregano1. Lös upp jästen i ljummet vatten (37 grader). Tillsätt olja och socker. Blanda samman vetemjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och arbeta upp degen så den blir slät och smidig.2. Kavla ut degen direkt på lätt mjölad arbetsbänk och ta ut minipizzor med utstickare, större kakmått eller ett glas. Pizzorna bör inte vara större än 6-7 centimeter i diameter. Lägg pizzorna på plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk och låt dem jäsa i 20 minuter.3. Skär tomaterna i 5 millimeter tjocka skivor. Lägg dem i ett lager på plåt täckt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i 175 graders ugn i 5 minuter. Ta ut och låt tomatskivorna svalna.4. Blanda tomatpuré, olja, pressad vitlök och vatten i en skål. Krydda med oregano. Riv osten.5. Bred ut tomatsåsen på minipizzorna, lägg på en tomatskiva på varje pizza och fördela den rivna osten över. Grädda minipizzorna mitt i 225 graders ugn cirka 8-10 minuter. Toppa de nygräddade minipizzorna med italienska charkuterier, exempelvis salami och parmaskinka, en färsk basilika eller oregano.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!