Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klassiker till nationaldagen

Med en rejäl stek i beredskap står man säkert i köket. När det drar ihop sig till Sveriges nationaldag känns det helt rätt att luta sig mot trygga, svenska söndagsklassiker.

Söndagsstek. Slottsstek efter gammalt recept är mat värd att värna om. Här bjuder vi på originalreceptet.

Söndagsstek. Slottsstek efter gammalt recept är mat värd att värna om. Här bjuder vi på originalreceptet.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2007-06-04 06:00
Vem ställer sig och lagar slottsstek i dessa tider? Frågan kanske kan vara befogad i tider när man helst vill ha grillat och sallad. Men blir man många som trängs runt grillen krånglar det snabbt till sig. Och skulle vädret slå fel går det helt åt pipsvängen. Slottsstek är en typisk svensk helgstek som lagas av ox- eller älgkött. Fransyska eller rostbiff är bästa bitarna i sammanhanget och ingredienslistan är en spegel av det gamla sättet att laga mat. Här finns ansjovis, sirap, ättika, rotsaker och grädde. Smaken, inte minst på såsen, blir maffig och maten räcker snart sagt till hur många som helst.

Gris ett alternativ
Vill man ha ett ljusare kött är skinkstek ett bra alternativ. Skinksteken har den fördelen att den sköter sig själv. För att hålla reda på stektiden sticker man in en termometer i köttet, sedan är det bara att vänta. Sås till skinkstek är i grunden en vanlig gräddsås. Med koncentrerad kalvfond från affären kan man koka sås utan att behöva vänta på skyn från köttet. Gräddsås till skinkstek får fin smak om den kryddas med färsk ingefära.

Mildare gubbröra
Traditionell gubbröra görs på hårdkokt ägg, lök och ansjovis. Allt blandat med massor av dill. Smaken är skarp och uppskattas av många, men en mildare variant brukar falla än fler i smaken. Knepet är att byta ut ansjovisen mot rökt och gravad lax. För att röran ska bli just röra blandas de finhackade ingredienserna med hovmästarsås. Resultatet blir en mild ägg- och laxröra med tydlig dill- och senapssmak. God att bjuda på mörkt bröd som inledning till middagen eller som kvällsmacka.

Äkta frestelse
På den sista vinterpotatisen och riktig ansjovis gör vi en frestelse njuta innan färskpotatisen tar över. Äkta vara ger en överlägsen frestelse. I dag är det vanligt att använda grov så kallad restaurangansjovis, det vill säga småsill i ansjovislag, och grädda frestelsen med all grädde i formen från första stund. Resultatet blir en sillgratäng snarare än den frestelse man en gång gjorde. Använder man riktig ansjovis, helst den man måste filea själv, och väntar med grädden till drygt halva tiden i ugnen gått får frestelsen den rätta krispiga konsistensen. Och tänk på att löken ska smörfräsas och potatisen ska vara fint strimlad innan arbetet med att lägga ihop frestelsen tar sin början. Janssons frestelse går bara att göra på vinterpotatis. Kom ihåg att inte lägga den strimlade potatisen i vatten. Då sköljer man bort stärkelsen och frestelsen blir blaskig.
Citat:
"Ju mer du gör för att tillfredställa aptiten, desto fortare överger den dig"
Cussy
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!