Klassiker till nationaldagen
Med en rejäl stek i beredskap står man säkert i köket. När det drar ihop sig till Sveriges nationaldag känns det helt rätt att luta sig mot trygga, svenska söndagsklassiker.
Söndagsstek. Slottsstek efter gammalt recept är mat värd att värna om. Här bjuder vi på originalreceptet.
Foto:
Gris ett alternativ
Vill man ha ett ljusare kött är skinkstek ett bra alternativ. Skinksteken har den fördelen att den sköter sig själv. För att hålla reda på stektiden sticker man in en termometer i köttet, sedan är det bara att vänta. Sås till skinkstek är i grunden en vanlig gräddsås. Med koncentrerad kalvfond från affären kan man koka sås utan att behöva vänta på skyn från köttet. Gräddsås till skinkstek får fin smak om den kryddas med färsk ingefära.
Mildare gubbröra
Traditionell gubbröra görs på hårdkokt ägg, lök och ansjovis. Allt blandat med massor av dill. Smaken är skarp och uppskattas av många, men en mildare variant brukar falla än fler i smaken. Knepet är att byta ut ansjovisen mot rökt och gravad lax. För att röran ska bli just röra blandas de finhackade ingredienserna med hovmästarsås. Resultatet blir en mild ägg- och laxröra med tydlig dill- och senapssmak. God att bjuda på mörkt bröd som inledning till middagen eller som kvällsmacka.
Äkta frestelse
På den sista vinterpotatisen och riktig ansjovis gör vi en frestelse njuta innan färskpotatisen tar över. Äkta vara ger en överlägsen frestelse. I dag är det vanligt att använda grov så kallad restaurangansjovis, det vill säga småsill i ansjovislag, och grädda frestelsen med all grädde i formen från första stund. Resultatet blir en sillgratäng snarare än den frestelse man en gång gjorde. Använder man riktig ansjovis, helst den man måste filea själv, och väntar med grädden till drygt halva tiden i ugnen gått får frestelsen den rätta krispiga konsistensen. Och tänk på att löken ska smörfräsas och potatisen ska vara fint strimlad innan arbetet med att lägga ihop frestelsen tar sin början. Janssons frestelse går bara att göra på vinterpotatis. Kom ihåg att inte lägga den strimlade potatisen i vatten. Då sköljer man bort stärkelsen och frestelsen blir blaskig.
Cussy