Att enbart pressa ut en massa kraft ur en modern bilmotor är inte längre någon större ingenjörskonst. Konsten är att få ner kraften i vägbanan och att sen få bilen att stanna kvar på densamma. Minns ni Saab 9-3 Viggen? En bil med massor av motoreffekt men som inte lyckades med varken det ena eller det andra.
Saab Turbo X har nästan dubbelt så många hästkrafter som originalet Saab 99 Turbo som introducerades för 30 år sen, men lyckas ändå tygla dem alla. Bilen går som på räls, även i ohälsosamt höga hastigheter. Främst tack vare Sigge Johansson. Det var nämligen Sigge som uppfann Haldex-kopplingen som snart sagt hela bilvärlden använder sig av till sina fyrhjulsdrivningssystem. Sigge själv njuter i dag av sin pension på varmare breddgrader men sonen Peter jobbar på Saab Automobile och har varit med och vidareutvecklat pappas system. Men nästan alla andra biltillverkare hann ta Haldex-tekniken i bruk före Saab. Pinsamt.
Samlarbil?Saab Turbo X är en jubileumsbil som kommer att tillverkas i bara 2 000 exemplar. Nästan alla ska levereras till kunder i USA. Endast 175 bilar blir kvar i Sverige. Men du kan lika gärna köpa en Saab 9-3 Aero XWD. Den har en likadan V6-motor på 2,8 liter och 280 hk och är bara en halv sekund långsammare till 100 km/t (6,2 i stället för 5,7 sekunder). Fast du får förstås inte 18-tumshjul, däcktrycksövervakning och elektronisk differentialbroms som standard. Inte heller läderklädsel, rombformade avgasrör och sportratt. Å andra sidan är XWD 45 000 kronor billigare än Turbo X.
Möjligen blir Turbo X en samlarbil som på sikt ger ett bättre restvärde än XWD.
Av Saabs miljöprofil finns inte ett spår i den här bilen. Bränsleförbrukningen anges officiellt till dryga litern per mil men ingen köper en sådan här vagn för att förflytta sig enligt EU:s körcykel. Pressar man på lite så att turbon får jobba så konsumerar Turbo X oanständigt mycket bränsle. Men det gjorde originalet från 1978 också.
Försenat modellbyteSaab Turbo X är körmässigt det bästa Trollhättan hittills levererat. Och fyrhjulsdrivning i kombination med differentialbroms är den främsta förklaringen till bilens stabilitet. Speciellt vid kurvtagning.
Tillsammans med en spänstig chassisättning ger det en bil som lockar till stordåd, vilket svenska vägar och trafikregler som bekant inte tillåter.
Det här sättet att toppa en modellserie brukar vara en signal om att ett generationsskifte är nära förestående, och så var det nog också tänkt. 2010 skulle en ny Saab 9-3 vara ute i handeln. Men nu tyder allt på att GM gör en rockad, byter plattform till den nya bilen och väntar med introduktionen till 2012.
Men vi har ju lärt oss att vänta länge på nya Saabar.