Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kjell Lönnå: "Jag tänker hålla på ända tills jag stupar"

Under 60 år har körgurun Kjell Lönnå entusiasmerat folk att sjunga. Han vet av egen erfarenhet att sång får människor att känna mer. Och leda kör tänker han fortsätta med tills han stupar.

Foto: Kristofer LˆnnÂ

Stockholm (TT Spektra)2011-07-12 03:00

Vem kramades av påven Johannes Paulus II efter en konsert i dennes privatvåning? Samma person som ledde kören vid Olof Palmes begravning: Kjell Lönnå. De åtminstone 1 500 andra konserter som han lett de senaste 60 åren var betydligt mer öppna för allmänheten. Som Läkarmissionens konserter i Globen, Sånger för livet, under de senaste tio åren, med 3 000 sångare och musikanter och 12 000 i publiken.

Sången uttrycker känslor
För att inspirera så många måste han dels dirigera med stora rörelser, dels ta vara på sin passion för sång.

- Sång betyder oerhört mycket för mig. Med sång kan känslokanalerna lättare öppna sig. Den som har svårt att uttrycka sig emotionellt kan förlösas med sång. Det kan vara lite svårt att säga till sin käraste "som ett blommande mandelträd, är hon som jag har kär" - ett Pär Lagerkvist-citat - men i sång kan man, säger han självsäkert.

Sjöng med mamma
Under åren har han sett hur människor kommit vardagströtta till körrepetitionen och lämnat sångstunden rosenkindade och med lyster i blicken, hur folk tack vare sången haft lättare att skingra en bedrövelse och bära svåra stunder.

- Sång gör underverk. När jag var 26 och min mamma dog var psalmerna jag burit inom mig till en stor tröst.

Det var mamman, en odiplomerad kantor, som ropade från köket när åttaårige spelevinken klinkade på det slitna brunmurriga Östlind & Almquist-pianot: "Ta inte det, utan det ackordet!". Hon lärde Kjell de tre viktigaste ackorden - tonika, subdominant och dominant - och att sjunga i harmoni med hennes stämma.

- Det var fantastiskt att sjunga med mamma.

Bestämde sig tidigt
Likväl överväldigades han första gången han sjöng i barnkör.

- Det var rena berusningen, en underbar känsla av samhörighet. Det här skulle jag hålla på med resten av livet, bestämde jag mig för.

Som 15-åring inledde han banan som körledare. Men efter två år med kvartetter ville han utvecklas än mer och siktade på en större kör. Han ropade efter ungdomar - och hörsammades. Sundsvalls ungdomskör bildades, sedermera Sundsvalls kammarkör. Ett par år senare kände han sig manad att även få i gång en manskör, KFUM. Än i dag leder han dessa körer - samt damkören Confetti - och han menar att ledaregenskaperna har ärvts från pappa som var pastor.

- Jag blir lycklig av att stå framför en kör och skapa musik. Och jag tycker om dem jag jobbar med. Jag hoppas att det märks.

Därför avser han inte hejdas av något åldersstreck, tvärtom.

- Jag tänker hålla på ända tills jag stupar, och så länge folk vill lyssna på mina körer, säger Kjell Lönnå.

Födelsedagsprofilen
Namn: Kjell Lönnå.

Fyller: 75 år den 13 juli. Firar också 60-årsjubileum som körledare.

Gör: Körledare, producent, konstnär.

Bor: Lägenhet i Sundsvall.

Familj: Hustrun Ulrika, textilkonstnär, barnen Karin, 43 år, och Kristofer, 41 år.

Aktuell: Flera utlandsturnéer med körer stundar. Utställning på olika gallerier. Dyker upp i Allsång på Skansen, den 12 juli. Ger ut körkompositioner och arrangemang.

Karriär i korthet: Vid sidan om körlivet var han typograf på Sundsvalls Tidning. Länge arbetade han som musik- och teckningslärare i Sundsvall och han tecknar och målar än. Under åren har han medverkat eller programlett ett tusental, ofta körrelaterade, tv- och radioproduktioner.

Många järn i elden: "Många aktiviteter är släkt med varandra. Likt musik är balans, uttryck och känsla avgörande när jag målar och tecknar."

Utmärkelser och priser i urval: Årets tv-personlighet 1986, Hyland-priset 1988, H.M. Konungens Guldmedalj i 8:e storleken i högblått band 1991, Sundsvall Music Award 2002, SKAP-stipendium 2003, Årets körledare 2006.

Så firar han födelsedagen: "Med mottagning på eftermiddagen för ’körer och vänner’ på Norra Berget den 16 juli. Dessutom med en privat tillställning för släkten".

Om att fylla 75: "Det känns fantastiskt roligt, även om jag har svårt att veta hur gammal jag är. Ena stunden känner jag mig som den 19-årige idrottsman jag en gång var. Andra stunder, när jag får ett brev från PRO, känner jag mig ålderstigen. Men oftast känner jag mig som en pojke."

Favoritkör: "The Mormon Tabernacle Choir hör till mina förebilder. De sjunger både enkelt och bra."

Lyssnar gärna till: "Elegisk musik, det vill säga med en klang av vemod och gärna nationalromantiskt. Sådan är jag lite själv. Exempel? Edvard Grieg och Hugo Alfvén."

Rensar tankarna: "Jag rör mig mycket och tar minst en timmes promenad om dagen. Det är en bra filosofisk stund som rensar tankarna."

Favoritförfattare: Bo Setterlind.

Favoritfilmer: "Dokumentärfilmer och kärleksfilmer med lyckligt slut. Jag hatar deckare och eländiga filmer med mord. Livet är tillräckligt fullt med råhet för att det ska göras till underhållning."

Saker som engagerar: Gemenskap och vänner, liksom "sångens innersta väsen".

Styrkor: Energisk och ordningsam.

Svaghet: "Otålig och vill gärna hinna med en sak för mycket."

Favoritplats: "Svenska fjällen till exempel Bruksvallarna samt huset vid havet på Alnö."

Blir lycklig av: "Min livskamrat, min älskade Ulrika. Och av att stå framför en kör och skapa musik."

Hela folkets körledare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om