Storleksmässigt, och i viss mån även utseendemässigt, är Suzukis helt nya bil jämförbar med VW Jetta. Men till skillnad från den tyska konkurrenten - och andra konkurrenter för den delen - har Suzuki valt att göra det väldigt enkelt för den presumtive köparen:
Kizashi finns i bara ett enda utförande och med all extrautrustning på plats från början.
Allt standard
Fyrhjulsdrivning, automatlåda, sportchassi, 18-tumshjul, parkeringssensorer, xenonljus, farthållare, klimatanläggning, sollucka, regnsensor, elektriskt ställbara framstolar, nyckelfritt startsystem, läderklädsel, sju krockkuddar och antisladd. Allt är standard!
Och det finns bara ett motoralternativ - en bensinare på 2,4-liter. Det enda du som köpare kan påverka är lacken.
I nybilsprislistan finns flera billigare mellanklassbilar, men de når inte på långa vägar samma utrustningsnivå.
Steglös växellåda
Suzuki Kizashi är i grunden framhjulsdriven men kan med en knapptryckning få drivning även på bakhjulen. Inte världens bästa system kanske, men tillräckligt bra för att ge stabilitet och ökad framkomlighet på isiga vintervägar. En sejour i de värmländska skogarna i anslutning till Svenska Rallyt blev ett elddop som klarades galant. Och så länge man slipper tävla med Sébastien Loeb och Petter Solberg så räcker 178 hästkrafter mer än väl.
Genial teknik
CVT-lådan har inga växlingssteg utan baseras på samma holländska Van Doorn-patent som en gång i tiden drev Daf-bilarna - och gamla Volvo 343. Tekniken kräver lite tillvänjning men är i grunden genial. Ligger du och marschar kring 100-110 kilometer i timmen jobbar motorn nästan ljudlöst runt 1 800 varv och nöjer sig med halvlitern per mil. Fast vid lite mer aggressiv körning blir det surrigare och förbrukningen sticker snabbt iväg.
Det finns elektroniskt skapade växlingssteg som kan styras med paddlar från ratten men de behövs egentligen bara om man vill ha extra motorbroms.
Stötigt chassi
Kizashi har ett klart sportbetonat chassi vilket betyder att färden blir besvärande stötig på gropiga och dåligt underhållna vintervägar. Baksätet är avsett för tre men duger egentligen bara för två. Som inte är allt för långa, eftersom takhöjden är lite skral.
Bilen har sålts i ett par år i USA och där har den också krocktestats med bra resultat. Däremot är den ännu inte testad av Euro NCAP. Den svenske importören hoppas kunna sälja 500 bilar i år.