Kan man få cancer av att dricka vin?
Sedan Svenska Naturskyddsföreningen nyligen offentliggjorde en rapport om spår av bekämpningsmedel i viner har många varit oroliga. Livsmedelsverket gick dock genast ut och meddelade att hälsofarorna är minimala och det ska drickas väldigt mycket vin innan man kommer upp i farliga värden
"Helt oacceptabelt", konstaterade Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson som menar att giftresterna innebär en hälsofara.Livsmedelsverket gick också direkt ut och poängterade att hälsofarorna är minimala. Det handlar nämligen om extremt låga, i det närmaste försumbara, halter. Av de två cancerogena ämnena som lyfts fram i studien ligger värdena mycket långt under EU:s gränsvärden som är fem milligram per liter vin, 96 flaskor
Man skulle behöva dricka 96 helflaskor vin, av det med högsta värdet procymidon, på en dag för att nå upp till gränsvärdet och 28 flaskor för att få i sig gränsvärdet av pyrimethanil. Och då är det sannolikt inte av cancer man avlider. Att allt fler vinfirmor under senare år ställt om mot en mer naturlig, ekologisk, odling är naturligtvis föredömligt, då det är bra för naturen. Men för hälsan tror jag inte det spelar någon större roll. Vin i lagom mängd är inte farligt, trots de minimala giftresterna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!