Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kaliforniens zinfandel helt rätt

I Kalifornien ser man zinfandeldruvan som sin egen specialitet och inhemska gåva till vinvärlden. Det är den också, till viss del

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2009-04-25 03:00
Genstudier har visat att den har sitt ursprung i Kroatien under det knappt uttalbara namnet crljenak - och att den är samma druva som Syditaliens primitivo.Men det är bara under namnet zinfandel och Kalifornien som den hittills nått imponerande kvalitativa höjder.Den ligger just nu också helt rätt i tiden. För zinfandel passar utmärkt på en marknad som efterfrågar superrika, saftiga, mjuka fruktbomber att njuta i stora klunkar.Kameleont
Druvan är förvisso en kameleont som kan ge allt från superlätta halvtorra rosélika drinkviner till tunga lagringsdugliga kraftpaket. Det är dock först när man hoppar upp kring hundralappen och över som druvan verkligen exponerar sina allra bästa sidor med koncentrerad fruktighet och toner av såväl solmogna röda bär - som jordgubbar, körsbär och hallon - och svarta vinbär, plommon och katrinplommon när vinet är mer moget. De är ofta okomplicerat goda utan att därför vara allt för inställsamma, vilket de däremot kan vara i de billigare exponenterna.Bra till vilt
Matmässigt går de ofta utmärkt till grillat kött och stekt kyckling. De allra kraftigaste, tydligt fatpräglade, kan också passa fint till vilt.På Systemet finns fler goda zinfandelviner, flera av de allra bästa hittas dock i beställningssortimentet, där de börjar på nummer 8. I tabellen intill ser ni fyra personliga favoriter.

Ravenswood Vintner’s Bland Zinfandel 2006
(nr 26001)
99 krono
rMycket fräsch, inte så sötsaftig, zinprofil med inslag av friska skogsbär och milda kryddörter. Passar till de flesta, men inte allt för kraftiga, kötträtter. Stående fynd.Artezin
Zinfandel
2006
(nr 88896) 139 kronor
Fint strukturerat, mörkbärigt, seriöst och mycket matvänligt.





Seghesio
Sonoma
Zinfandel 2007
(nr 22562)
169 kronor
En av de allra säkraste och bästa zinvalen i sortimentet. Härlig balans, struktur och smakrikedom av mörka bär, lakrits, choklad och rostade fat. Ett höjdarvin till grillat mörkt kött.Ravenswood Sonoma County Zinfandel 2005
(nr 87399) 179 kronor
Högklassig zin med kryddiga toner av mörka bär, fatvanilj och choklad i underbar koncentration och balans. Till smakrikt kött och lagrade hårdostar.Andra bra zinköp under 100-lappenGnarly Head Old Vine Zin 2006 (nr 6597) 86 kronorCline Zinfandel 2006 (nr 22283) 89 kronor7 Deadly Zins 2007 (nr 6690) 99 kronor
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!