Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Julmat utan stress

Kraven på dignande julbord kan ge den duktigaste kock darrande knän. När man använder krogens överfyllda julbord som mall framstår julhelgen som rena arbetslägret. Först när man lärt sig att plocka ut några favoriter och stryka resten får man julfrid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2007-12-03 00:15
Affärernas sillutbud närmast exploderar till jul. Det finns sill i alla tänkbara smaker, men det är svårt att få tag på en riktigt god inlagd sill. Att vattna ur, dra bort skinn och lägga in sill på vanligt vis är i och för sig aldrig fel, men oftast behövs inte särskilt många sillfiléer och det känns lite väl omständligt att behöva gå hela vägen. Ett bra tips är att köpa färdig löksill, helst i hela filéer, och lägga om dem i ny, riktigt god inläggningslag. Sillen är ju klar att äta redan från början så här kan man lägga allt krut på smaken utan tanke på konserverande effekt, allt förutsatt att man äter upp sillen inom ett par dagar.Extra frisk sillsallad
En god sillsallad ska vara frisk, krispig och något torr. Undvik fett i form av massor med majonnäs och framför allt undvik att dränka sillsalladen i rödbetsspad. När sillsalladen kommer på tallriken ska den inte vätska sig så att allt på tallriken blir rödbetsrött. Små bitar av ättiksgurka, inlagda rödbetor, syrligt äpple, gul lök och inte minst fast kokt potatis ger tillsammans med små silltärningar den rätta smaken och konsistensen. Till sillsalladen serveras hårdkokt ägg men hoppa över gräddmajonnäsen som förstör det friska. Operasångarens frestelse
Per Adolf Janzon hette han, operasångaren som gav namnet åt den frestelse som vi än i dag dukar fram på varje svenskt jul- och smörgåsbord. Per Adolf, eller Pelle som kan oftast kom att kallas, levde åren 1844 till 1889 så rätten har hunnit finslipas en hel del genom åren. En riktig frestelse ska göras på riktig ansjovis, smörfräst gul lök, tunna potatisstavar och grädde. För att få rätt konsistens bör man inte tillsätta all grädde på en gång utan börja med hälften och sedan fylla efter när frestelsen gått halva tiden i ugnen. Då blir resultatet krämigt mjukt inuti och lätt krispigt på ytan, precis så som operasångaren en gång ville ha den. Den viktiga skinkan
Förr skulle skinkas tillagas hemma och helst skulle den ha en fettkappa för att hålla sig saftig under såväl tillagning som under helgens alla dagar. I dag köper 4 av 10 svenskar julskinkan färdigkokt och tillagningen hemma stannar vid griljering. Dagens julskinkor ska dessutom vara magra för att falla kunderna i smaken. Försäljningen av färdigkokta julskinkor ökar varje år. Att köpa färdigkokt skinka är helt rätt om man inte tänker göra egen julkorv och syltor som kräver massor av skinkspad.
4-6 personer3-5 filéer färdiginlagd löksillTill lagen:3 dl matättika, 3 % (2 1/2 msk 24-procentig ättika och 2 1/2 dl vatten)1 1/2 dl strösocker10 kryddpepparkorn1 lagerblad1 persiljekvist1 bit morot1 röd lök1. Sillen är redan inlagd och klar. Här vill vi få fram smaken av heminlagd sill. Mät upp socker i en skål. Tillsätt ättika och vatten. Vispa till dess sockret löst sig. 2. Skär löksillen i bitar och varva med grovt stötta kryddpepparkorn, skivad röd lök och morot, lagerblad och grovt hackad persilja i glasburk. Slå på den nya lagen. Klar att servera direkt, med godast efter någon timme.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!