Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Juli Zeh efterlyser politiken i konsten

I Tyskland är författaren Juli Zeh en känd politisk röst. Men till slut räckte inte debattinlägg och uttalanden. Frågan om nedmonteringen av demokratin i kampen mot terrorismen fick henne att skriva sin första politiska roman, dystopin "Corpus delicti".

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-03-14 03:00

"Det personliga är politiskt" - men det är länge sedan det klassiska slagordet hade relevans i Tyskland, menar en av landets stora litterära stjärnor, Juli Zeh. Hon ser en rädsla för att prata politik hos såväl författare som andra konstnärer.

- I Tyskland är det ocoolt att uttrycka sig politiskt. Frågar du en popmusiker eller en framgångsrik yngre konstnär om deras politiska åsikter slår de alla ifrån sig, många reagerar aggressivt, "mina politiska åsikter är privata". Det är förstås en motsägelse i sig, politik kan aldrig vara privat, det är alltid en del av samhället, säger Juli Zeh dagen efter ett välbesökt framträdande på Kulturhuset i Stockholm.

Hoppas på förändring
I sin senaste debattartikel, publicerad i Expressen för några dagar sedan, efterlyser Juli Zeh författare, konstnärer och intellektuella som vågar något mer än det estetiska, som använder sitt konstnärskap för att kommunicera och uttrycka åsikter.

- Jag hoppas på en förändring. Det har kommit några romaner som tar upp mer än huvudpersonens kärleks- och vardagsliv, som vågar ge sig på de stora sociala frågorna. Det kan ge oss en annan diskurs, kritiker och journalister som diskuterar innehåll och inte bara litterära kvaliteter.

Om statens kontroll
I höstas kom hennes senaste roman på svenska, "Corpus delicti", om statens kontroll av sina medborgare. Året är 2057 och det är lagstadgad plikt att sköta sin kropp. Välfärdsstatens omsorg om människornas hälsa är total, motion liksom kost regleras och kontrolleras och såväl förkylningar som allvarligare sjukdomar har utrotats.

Sin partner - med kompatibelt immunförsvar - hittar man i genbanken. Allt som kan innebära en risk för hälsan är förbjudet och Juli Zeh konstaterar med ett skratt att hon, som gärna ägnar sig åt ridning, utförsåkning och fallskärmshoppning, inte hade haft en chans.

Det är uppenbart att bokens syfte är att väcka politisk debatt...

- O ja, den vädjar, snälla prata om mig. Frågan om samhällets kontroll av vårt privata liv har blivit så extrem de senaste åren och jag kände att det inte längre räckte att prata om politik i intervjuer.

I boken definieras människan som en biologisk och fysisk varelse snarare än en själslig - är det ett synsätt vi närmar oss?

- Vi är redan där. Länge definierade vi oss genom språk och humanistiska idéer om bildning. I dag är du en värdig människa om du är vacker, vältränad och ung. Du är till samhällsnytta om du är arbetsför och inte kostar för mycket i form av vård och omsorg.

Ålder: 36 år.

Familj: Gift.

Bor: På landet en timme utanför Berlin.

Tidigare böcker på svenska: "Fritt fall" (2009), "Leklust" (2006) och "Örn och ängel" (2003).

Bakgrund: Är utbildad jurist, blev nyligen klar med sin doktorsavhandling.

Politiskt engagemang: Ingår i en visionär diskussionsgrupp för de tyska Socialdemokraterna och De gröna, men är inte medlem i något politiskt parti. Inför det senaste valet kampanjade hon för tyska Socialdemokraterna som är i djup kris: "Jag ville rädda det som räddas kunde, men var inte till någon större nytta."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om