Att jobba med choklad är en halv vetenskap. Ska man vara säker på att chokladen inte missfärgas bör den tempereras. I korthet innebär det att den värms till cirka 45 grader, kyls till drygt 25 och sedan värms till idealtemperaturen kring 30 grader. Då blir chokladen blank och fin även på godsaker som man inte äter de första dagarna. Kan man leva med att en sida blir lite ljusare efter en tid är tempereringen något man kan hoppa över. Smaken är densamma, och det är huvudsaken. Smält i mikron
Choklad smälts lättast i vattenbad, det vill säga en kastrull med vatten på spisen och chokladen i en skål i kastrullen. Var noga med att det inte kommer vatten i chokladen för då blir den grå och trist. Det funkar även att smälta choklad i mikron. Bryt ner chokladen i bitar, kör mikron på låg värme och avbryt för omrörning lite då och då. Runt 30 grader är idealisk temperatur för choklad som ska fastna på konfekt eller kakor.
Krispkulor
Ca 20 st.
75 g mandelmassa
250 g mörk choklad
3 dl msk corn flakes
3-4 msk hackade mandlar
silverkulor till dekor (köps färdiga)
1. Rulla små kulor av mandelmassan. Det är en fördel om de får ligga och torka någon timme innan chokladdoppningen, då fäster chokladen bättre.
2. Skålla och hacka mandeln. Skålla innebär att mandeln läggs i kokande vatten någon minut, vattnet slås av och mandlarna "gnuggas" i ren handduk så skalen lossnar. Därefter hackas de ganska fint.
3. Krossa corn flakes. Lättast går det om man lägger flingorna i en plastpåse och klämmer sönder dem.
4. Smält chokladen i vattenbad. Se till att den håller cirka 30 grader. Vänd ner hackad mandel och krossade flingor i chokladen.
5. Doppa kulorna med mandelmassa i chokladen. Använd två gafflar som redskap. Dekorera kulorna med några silverkulor innan chokladen har torkat.
Nougatpinnar
Ca 20 st.
200 g mörk choklad
50 g vit choklad
100 g mandelmassa
50 g nougat
1. Kavla ut rumsvarm mandelmassa mellan dubbla bakplåtspapper. Skär nougaten i stavar, cirka en centimeter breda. Jämna till kanterna på mandelmassan och lägg nougatkorven i ena kanten. Rulla in nougaten i ett lager av mandelmassan. Dela i 3 centimeter stora bitar på längden.
2. Smält mörk choklad i vattenbad. Doppa bitarna i choklad och låt dem svalna på bakplåtspapper.
3. Smält vit choklad i vattenbad. Ringla över den vita chokladen med en gaffel som dras fram och tillbaka över konfekten. Ställ att svalna.
Fruktchoklad
Ca 20 st.
(Det här är godis som går utmärkt att göra på choklad som blivit över sedan man doppat annan konfekt)
200 g mörk choklad
2 dl hackade nötter, gärna olika sorter
2 dl torkad frukt, exempelvis tranbär och russin
knäckformar eller bakplåtspapper
1. Hacka nötterna. Rosta nöthacket 10 minuter på plåt i 175 graders ugn. Låt nötterna svalna.
2. Hacka tranbär och russin.
3. Smält chokladen i vattenbad. Blanda ner nöt- och frukthack i chokladen. Klicka ut blandningen i knäckformar eller på bakplåtspapper. Låt svalna.
Nötgömmor
Ca 20 st.
75 g mandelmassa
3-4 msk hasselnötsmassa
hela, skalade hasselnötter
250 g mörk choklad
1. Riv mandelmassan och blanda den med hasselnötsmassan. Rulla små kulor som trycks ut. Fäst tre hasselnötskärnor på varje.
2. Smält chokladen i vattenbad. Lyft upp nötbottnarna med gaffel och håll dem över chokladen. Ta en matsked choklad och häll över konfekten. Låt rinna av några sekunder innan den placeras på bakplåtspapper och får svalna.
Tips!
När man doppar i choklad måste man ha mer choklad än vad som går åt. Det som blir över kan antingen sparas till nya chokladjobb eller också blandas med puffat ris och tippas upp på bakplåtspapper. När chokladen har stelnat bryts den i bitar. Enklare julgodis finns inte.