Julens bästa sillar
Julmaten ska man laga själv, så det så. Det finns ett outtalat krav att alla som ger sig i kast med julmat ska laga den från grunden. Men vem orkar! Egen julsill, gärna i femtioelva olika smaker, brukar uppskattas på julbordet. Ska man göra dem från grunden får man börja redan kring andra advent, men med lite småfusk kan man fixa hela sillbuffén på en enda kväll. Hemligheten ligger i färdiginlagd sill som sedan bara smaksätts.
Senapssill är favoritsillen för många. Nu kan du göra den själv och få den precis så god som när proffsen lägger in. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
Krämiga sillinläggningar blir allt vanligare. Allt började med skånsk senapssill som senare blev enbart senapssill, en av julbordets mest uppskattade sillinläggningar. Genom att blanda en grund av crème fraiche och majonnäs får man enkelt en bas som sedan kan smaksättas med senap och dill, vitlök, citron eller vad man känner för. Tänk bara på att det är crème fraichen, som är den känsligaste ingrediensen, och som avgör hur länge sillen kan sparas. Generellt ska krämiga sillar inte sparas mer än ett par dagar i kylen. Med andra ord är det ingen brådska med julsillen. Läs recepten, välj dina favoriter, puffa upp kudden och somna om. Du hinner ändå fixa sillbordet som hela släkten kommer att tala väl om ända fram till midsommar.