Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Julens bästa sillar

Julmaten ska man laga själv, så det så. Det finns ett outtalat krav att alla som ger sig i kast med julmat ska laga den från grunden. Men vem orkar! Egen julsill, gärna i femtioelva olika smaker, brukar uppskattas på julbordet. Ska man göra dem från grunden får man börja redan kring andra advent, men med lite småfusk kan man fixa hela sillbuffén på en enda kväll. Hemligheten ligger i färdiginlagd sill som sedan bara smaksätts.

Senapssill är favoritsillen för många. Nu kan du göra den själv och få den precis så god som när proffsen lägger in.
Foto: Dan Strandqvist

Senapssill är favoritsillen för många. Nu kan du göra den själv och få den precis så god som när proffsen lägger in. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-12-10 03:00
Löksill är en ganska neutral sillinläggning som finns att köpa såväl i glasburk som i plasthink. Normalt räcker det med en eller ett par glasburkar, men väntar man storfrämmande gör man klokt i att söka sig till någon välsorterad fiskaffär som har löksill i storförpackning, oftast plasthink, vilket ger ett betydligt lägre kilopris.Löksillen är god i sig, men med ny inläggningslag smaksatt med nykrossad kryddpeppar, lagerblad, morot, rödlök och lagom balans av ättika och socker förvandlas löksillen till en nära nog perfekt julbordssill. Själv kompletterar jag gärna med sockerkokta apelsinskal som blivit något av årets julkrydda. Smaken sitter där redan efter någon timme, men helt utvecklad är den först efter ett dygn.Krämig sill håller kort
Krämiga sillinläggningar blir allt vanligare. Allt började med skånsk senapssill som senare blev enbart senapssill, en av julbordets mest uppskattade sillinläggningar. Genom att blanda en grund av crème fraiche och majonnäs får man enkelt en bas som sedan kan smaksättas med senap och dill, vitlök, citron eller vad man känner för. Tänk bara på att det är crème fraichen, som är den känsligaste ingrediensen, och som avgör hur länge sillen kan sparas. Generellt ska krämiga sillar inte sparas mer än ett par dagar i kylen. Med andra ord är det ingen brådska med julsillen. Läs recepten, välj dina favoriter, puffa upp kudden och somna om. Du hinner ändå fixa sillbordet som hela släkten kommer att tala väl om ända fram till midsommar.
För 4 personer5 filéer färdiginlagd löksillTill marinaden:1 1/2 dl majonnäs1 1/2 dl crème fraiche1 citronnågra droppar gul livsmedelsfärgn  1. Blanda majonnäs och crème fraiche i en skål. Tvätta citronen i hett vatten. Riv bort det yttersta, gula av skalet och rör ned det i majonnäsblandningen.n  2. Dela och pressa saften ur citronen. Rör ned saften i majonnäsblandningen.n  3. Färga majonnäsblandningen med några droppar gul livsmedelsfärg.n  4. Ta upp sillen och skrapa bort alla kryddor och grönsaker. Skär sillfiléerna i drygt centimeterbreda bitar och vänd ner dem i majonnäsblandningen. Ställ kallt någon timme före servering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!