Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Japansk fiskelycka

Fisk på japanskt vis är en hel vetenskap som tar ett helt yrkesliv att lära sig. Däremot är det numera ingen större konst att äta fiskrätter med japansk inspiration. Kryddhyllorna i affären är till stor hjälp och med lite fantasi och en gnutta mod vid spisen kommer man långt.

Sushi är välgörande fri från fett. Serveras med soja, wasabi och gari som är inlagd ingefära.

Sushi är välgörande fri från fett. Serveras med soja, wasabi och gari som är inlagd ingefära.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2007-02-26 06:00
Friterad mat, eller råvaran följt av ordet "tempura" är uppskattat i Japan. Kött, fisk eller fågel, allt kan dyka upp med tillägget tempura vilket just innebär att det är panerat och friterad. Tempura, eller frityrsmet kan man köpa färdig i affären, men det är ingen större konst att blanda en egen smet av äggula, mjöl och vatten. För att frityrsmeten ska fastna på råvaran måste den först vändas i mjöl, därefter i frityrsmet och sedan direkt ner i 170-gradig olja. Passa fingrarna, för här handlar det om matlagning med het olja. Låt det nyfriterade mellanlanda på hushållspapper så slipper man problemet med "oljeläckage" på tallriken.
Tunna skivor av rå fisk är traditionellt den vanligaste inledningen på en japansk måltid. Fisken bjuds med japansk soja, som i grunden är mildare än kinesisk, men i det här sammanhanget ofta kryddad med wasabi som är japansk pepparrot. I den här formen kallas rätten sashimi. Om man kompletterar med en kudde av smaksatt ris får man den internationellt mer spridda rätten sushi.

Tvätta riset
Ett gott, lagom klibbigt ris är grunden och själva förutsättningen för tillverkning av sushi. Som så ofta i japansk matlagning är det en hel vetenskap att laga det efter konstens alla regler. Först ska det speciella sushiriset tvättas med flera vattenbyten. Därefter ska det stå och dra i friskt vatten. Riset kokas varsamt under lock, ställs att svalna och smaksätts först därefter med risvinäger, mirin, socker och salt. Mirin är ett slags sake, det vill säga starkvin gjort på ris, som till skillnad från drycken sake enbart används i matlagning.
Av detta inser vi snabbt att ris till sushi inte bara bör utan snarare måste förberedas i god tid.

Kudde eller rulle
Det finns mängder av sushivarianter, men här begränsar vi oss till de två som är mest kända. Riskudden toppad med rå fisk, nigri sushi, är nog den mest kända av alla sushivarianter. Riset formas med fuktad hand till en avlång boll som inte får vara större än att den kan stoppas i munnen i ett stycke. Toppa med lite japansk pepparrot och en tunn skiva rå fisk alternativt kokat skaldjurskött. Har man svårt att förena sig med tanken att äta rå fisk kan man välja rökt lax, men då går man miste om den riktiga sushismaken.
Den andra varianten är en sushi rullad i torkat, pressat sjögräs. Rullen görs på en liten bambumatta som är god hjälp när risrullen ska formas. Fyllningen kan vara hårdkokt ägg, fisk eller grönsaker. Här väljer vi fisk, gurka och wasabi som läggs som en linje tvärs över riset innan allt rullas ihop.
Japansk snabbmat
Nudlar är snabbmat på japanska. Här lyxar vi till nudelpaketet med grytbitsstora laxkuber kryddade med flagad chili. Perfekt när man vill äta gott men inte har tid att vänta på alltför tidsödande matlagning. Laxen bjuds med varma grönsaker och japansk sukiyakisås som var och en kan slå över sin portion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!