Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Jag älskar mitt liv som farbror"

Han har aldrig gjort den där landsplågan som trallats i varje stuga. Men hos andra artister har Olle Ljungström satt djupa spår med både texter och musik.

"Jag skulle hata att ha två barn och jobba på Saab och åka på husvagnssemester", säger Olle Ljungström. Han är nöjd med upptäckten att det faktiskt går att säga nej till allt som man inte vill göra. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

"Jag skulle hata att ha två barn och jobba på Saab och åka på husvagnssemester", säger Olle Ljungström. Han är nöjd med upptäckten att det faktiskt går att säga nej till allt som man inte vill göra. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-08-10 03:00

Olle Ljungström är lika mycket ordmänniska som musikmänniska. Det fattar man på hur han liksom väljer orden och formuleringarna så att en ljungströmskt humoristisk effekt uppstår. Dessutom skruvar han gärna till det med någon överdrift på slutet, levererad på valfri dialekt, som om han försöker undvika att bli alltför seriös. Och möjligen också för att han är lite trött på sina egna intervjusvar efter drygt 30 år som popstjärna.

På frågan vad han, pop-Sveriges stora inspiratör, själv går igång på svarar han (med pipig röst):

- Natuuuren och dess vanvettigt dansanta älvor!

Bara för att tillägga (med sin vanliga röst, även den ganska ljus):

- Nej men vafan, jag inspireras av kul och läskiga och sanslösa prylar. Snygga tjejer och fula brudar och djur med larviga namn.

Fåfängan får bränsle
Snart släpps en biografi om honom, full av hyllningstexter från den ena kända kulturpersonligheten efter den andra. Olle Ljungström tillhör inte Sveriges mest säljande artister, däremot har han förmodligen mer inflytande än de flesta på hur andra svenska artister låter. Han medger att han ofta kan höra på musiken att personen bakom har lyssnat på hans skivor.

- Och ibland är det kul och ibland känns det dumt bara. Min fåfänga får naturligtvis bränsle, men samtidigt kan det verka lite hårresande att vissa saker betyder så mycket för folk. Jag har å andra sidan stulit allt jag har gjort, så i slutändan jämnas väl det där ut.

Hårt liv
Artistkarriären har rullat på sedan bandet Reeperbahn började ge ut skivor på 1980-talet. Han har alltid varit respekterad som musiker och textförfattare, men har också uppmärksammats för en destruktiv livsstil med mycket alkohol och droger.

Varför har du farit så hårt fram med dig själv?

- Från början tyckte jag inte att verkligheten räckte till. Det var inte tillräckligt roligt i verkligheten. Och det kan jag i och för sig fortfarande känna, även om jag inte nödvändigtvis behöver ta i med en sådan inlevelse, säger Olle Ljungström som numera har slutat med droger och dricker stillsamt, som han säger.

- Jag är förvånad över att jag lever - naturligtvis, det tror jag att ganska många är. Åtminstone 25 procent av dem som kommer och tittar på när jag spelar gör det bara för att se om jag ska dö på scenen!

Han är medveten om att han åldras och gör sig lustig över jämnåriga som försöker leka tonåringar. Själv menar han sig ha haft ungefär samma stil hela livet, varken tonåring eller vuxen svensson.

- Jag älskar mitt liv som farbror. Jag tycker om när barn säger farbror till mig! Däremot har jag inga referensramar för hur det är att åldras, jag umgås inte med andra människor på det sättet, säger Olle Ljungström.

- Jag har aldrig riktigt förändrat mitt sätt att vara på, på gott och ont. Enda skillnaden är att jag bor på bättre hotell, äter bättre och är rikare nu än när jag var tretton.

Profilen
Namn: Olle Ljungström

Fyller: 50 år den 12 augusti 2011.

Familj: "Jag har en kvinna. Plus några släktingar."

Bor: "På superlandsbygden i Gräfsnäs."

Aktuell: Hans liv och karriär skildras i biografin Jag är både listig och stark, som utkommer i slutet av augusti på Norstedts förlag. "Plus en skiva eller nåt."

Karriär i korthet: Skivdebuterade som 18-åring 1979 med bandet Reeperbahn, som gav ut flera skivor och medverkade i kultstämplade 1980-talsfilmen G. Som soloartist har han släppt skivorna Olle Ljungström, 1993, Världens räddaste man, 1994, Tack, 1995, Det stora kalaset, 1997, En apa som liknar dig, 2000, Syntheziser, 2002 och Sju, 2009. 2008 släpptes Andra sjunger Olle Ljungström med svenska artisters tolkningar av hans låtar. Spelade huvudrollen i Jacob Frösséns dokumentär En film om Olle Ljungström. Har dessutom haft ett flertal utställningar med egna teckningar och målningar.

Kuriosa: Gjorde ett uppehåll mitt i musikkarriären och arbetade som copywriter på reklambyrå i flera år. Skadades under en terrorattack i Kabul när han medverkade i Pål Hollenders film United States of Afghanistan.

Så firar jag födelsedagen: "Jag har faktiskt ingen aning. Jag har sagt att jag vill att vi ska åka bort någonstans, bara vi två. Men så har jag förstått att det nog säkert är någonting som planeras. Och får jag bara applåder och överdrifter och jättefina presenter så räcker det. Så anspråkslös är jag!"

Om att fylla 50: "Jag har gjort ungefär samma saker i hela mitt liv, fast allting är mycket bättre nu. Jag bor bättre och har en sötare flickvän. Jag har en egen moppe. Det hade jag inte när jag var 15."

Senast sedda film: "Svinalängorna. Jag tyckte att den var bra. Det är faktiskt första gången jag var på bio på flera år."

Senast lästa bok: " Jag läser massor av böcker samtidigt. Nu senast Vad gör jag här av Bruce Chatwin, En bok om Mussolini av Göran Hägg, och Bicycle diaries av David Byrne, bland annat."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om