Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Italienska smaker

Italien är inte bara pasta och pizza, om nu någon fastnat i den villfarelsen. Det italienska köket är fyllt av lokala traditioner och maten varierar starkt från det bördiga jordbruksdistriktet i norr till de många gånger fattiga fiskebyarna i söder. I norr värderas kalvkött högt liksom färska örter och lufttorkad skinka. I södra Italien är det mer fisk och skaldjur på matborden, vilket har sin naturliga förklaring.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2007-12-22 03:00
Ossobuco är ingen snabbmat man snor ihop efter jobbet. Vill man äta ossobuco blir det till att förbereda. Som den gryträtt det är går ossobuco utmärkt att värma. Den till och med vinner på att få dra något dygn innan den serveras.Räkna med att ossobucon behöver minst två timmar på spisen för att bli god. Beroende på kalvens ålder kan koktiden ibland dra sig upp mot tre timmar. Kalvläggen, som sågas rakt av med ben och allt, ska vara ordentligt mör innan den serveras. När köttet släpper från benet, först då är ossobucon färdig för bordet.Goda tillbehör
Ossobuco serveras med färskrivet citronskal, hackade örter antingen det är basilika eller vanlig persilja och finhackad vitlök. Blandningen kallas gremolata på italienska och fördelas över varje portion vid serveringen.Till ossobuco serveras helst knallgult saffransris. Det är vanligt, långkornigt ris som kokats i hönsbuljong smaksatt med ett kuvert saffran. Pizzakultur
Äkthet kan alltid diskuteras när det gäller mat med gamla anor. Vad är en äkta pizza, och framför allt, vad är en falsk? Som i så många andra sammanhang varierar recepten från en stad till en annan. Det gäller i synnerhet i Italien där tankarna i köket kan variera från by till by. Klart är dock att en äkta pizza ska ha en tunn, spröd botten med frasiga kanter. Den ska täckas med välkryddad tomatröra och täckas med mozzarellaost i tunna skivor. Fyllningen, som toppar pizzan, ska inte vara finfördelad utan varje råvara ska klart och tydligt kunna skiljas från varandra. Ost i maten
I italiensk matlagning används ost både ofta och mycket. Utbudet närmast oöverskådligt och ost dyker upp både som krydda i såser, stuvningar och som krona på verket vid gratinering. Mozzarellan har den egenheten att den smälter lätt och ger en behaglig smak. Det räcker med att lägga lock på pannan för att få den att smälta ner över köttet, i det här fallet skivor av fläskfilé.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!