Citroëns nya modell i den så kallade Golf-klassen har alltså vuxit och även tagit ett rejält kliv upp på kvalitetsstegen. Detta främst för att kunna möta de europeiska konkurrenterna från Ford, GM och VW-koncernen. Ännu når man inte riktig premiumkänsla i alla delmoment, men Citroën är fortfarande bäst av alla när det kommer till komfort (provbilen är extrautrustad med massage i framstolarna).
Tyvärr har förnyelsen inneburit att en del av C4:ans lite udda finesser försvunnit. Det fasta rattnavet till exempel, och doftampullen som kunde fylla kupéluften med aromen från nybakade kanelbullar.
Vilket svek, Citroën!
Återstår att hoppas på lite mer vågade utsvävningar till DS4, som lanseras nu i vår.
Klassledande bagagerum
Nya Citroën C4 har blivit större på alla ledder och bagageutrymmet har vuxit till klassledande 408 liter.
Den billigaste versionen av C4 heter VTi 95 Attraction, är bensindriven och kostar 154 000 kronor. Provbilen är dock försedd med PSA:s numera smått klassiska 1,6-liters diesel (används även av Volvo och Ford och givetvis av koncernkollegan Peugeot), här kombinerad med EGS-växellåda och start/stopp-system. Den ger 110 hästkrafter till en förbrukning av bara 0,42 liter milen. Bilen klarar också den svenska miljöbilsgränsen med god marginal.
Men priset skenar dessvärre iväg till 204 900 kronor. Provbilen är dessutom Exclusive-utrustad vilket höjer priset med nästan 20 000 kronor.
Kräver tillvänjning
Det är lätt att trivas med C4 e-HDI, som miljöversionen kallas, även om den inte för ett ögonblick för tankarna till Citroëns framfart i rallyskogarna. Och den robotiserade EGS-växellådan kräver tillvänjning. Det är enkelt uttryckt en manuell sexväxlad låda där elektroniken sköter växelspaken. Någon kopplingspedal finns inte. Trampar du bara fullt på gaspedalen och låter tekniken göra resten så blir det en ryckig och gungig färd, men med lite känsla i högerfoten går det att få mjuka växlingar. Men jämförd med Fords och VW:s dubbelkopplade växellådor känns EGS passé.
Hysteriska varningar
En gång i tiden utgjorde franska bilar något av ett lågvattenmärke i fråga om säkerhet. Men när det gäller småbilar ligger de i dag i framkant och nya C4 fick följaktligen maximala fem stjärnor i Euro NCAP. Liksom föregångaren fick redan 2004. Men alla hysteriska varningssignaler kunde vi ha klarat oss utan. Till och med blinkersticket har förvandlats till ett trumsolo.