Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inkokt lax - tacksam festfisk

Inkokt lax är nära nog perfekt bjudmat till vårens och sommarens fester. Allt går att förbereda och endast potatiskoket återstår när gästerna kommer. Hela laxsidor kokas lättast in i ugn, medan fyra portioner lätt fixas i vid kastrull.

Namnet till trots, det här vinet passar bäst till fisk- och skaldjursrätter. 

Foto: Dan Strandqvist

Namnet till trots, det här vinet passar bäst till fisk- och skaldjursrätter. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-05-24 09:53
Inkokt lax är ett måste på alla svenska smörgåsbord, antingen det är sommar, jul, påsk eller tiden där emellan. Ändå börjar moderna kokböcker sortera bort recepten i tron att inkokt lax tillhör något som alla kan eller ingen äter. Skumt, tycker jag, som ofta kokat in lax till vänner och bekanta som tvekat inför uppgiften trots att de är duktiga på matlagning i övrigt. Själv anser jag att inkokt lax är ett svenskt kulturarv som bara måste ingå i baskunskaperna.Sila lagen
Enklast kokas laxen in i långpanna med höga kanter. Folie eller lock gör att den inte missfärgas under tillagningen. Vill man bara ha några portioner kan de skäras till fjärilar och kokas in i kastrull. För att man ska slippa irriterande pepparkorn och urkokta grönsaker på portionsbitarna kokas lagen för sig en stund i förväg. Efter silning har den all smak kvar men inga krydd- eller lökrester.Egen majonnäs
Till inkokt lax är en hemlagad majonnäs guld värd. Den ska inte förväxlas med de illasmakande majonnäser som finns i affären. Egen majonnäs är inga konstigheter och du lyckas tvärsäkert med den bara du vispar rejält. Elvisp är ett utmärkt hjälpmedel eftersom äggulor och kryddor först ska vispas till något som liknar smet som endast långsamt går ihop om man drar med vispen i smeten. Tillsätt oljan under fortsatt vispning, först i mycket små mängder och senare i tunn stråle. Den färdiga majonnäsen är tjock, nästan för fast. Ytterst lite kallt vatten får den att mjukna och bli till den bästa av majonnäser du någonsin ätit.Förrätten bonus
Till sist. Rester eller spill av inkokt lax kan blandas med ris och asiatiska kryddor till en förrätt med lagom styrka. Eftersom den är så annorlunda i smak kan du mycket väl servera entrérätten följt av inkokt lax på samma middag. Finurligt värre, eller hur...
För 4 personer (bild ovan)800 g laxfilé med skinnet kvarTill inkokningslagen:12 dl vatten1/2 dl vitvinsvinäger1 gul lök1/2 purjolök1 knippa färsk dill2 lagerblad10 grovt krossade vitpepparkorn1 1/2 tsk saltAtt äta till:200 g skalade räkor2 dl gräddfil eller crème fraiche1 dl hemlagad majonnäs1 msk chilisås på tomatgrund2 äggdillcitronsalladsgrönsaker1. Se till att laxen är helt benfri. Glöm inte raden av ben som sitter mitt i filén. Känn med fingret längs en linje där ryggraden tidigare suttit och dra ut benen med tång.2. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en långpanna med höga kanter. Skala och skär löken i 2-3 delar, skölj purjolöken noga och dela den i större bitar och krossa vitpepparkornen grovt i mortel. Täck fisken med lök och kryddor. Slå på vatten och vinäger. Täck med lock eller folie.3. Sätt in allt i 175 grader varm ugn. Normalstor lax är klar efter 20 minuter. Ta ut långpannan ytterst försiktigt så det heta vattnet inte stänker över. Låt fisken svalna i lagen på sval plats. Du kan inte sätta in allt i kylskåpet utan använd källare eller annan sval plats till dess fisken är helt kall.4. Slå av vätskan och ta bort kryddor och lök. Lyft upp fisken med hjälp av dubbla stekspadar och lägg den med skinnsidan uppåt på en skärbräda. Lossa varsamt skinnet och dra det av filén. Putsa bort det bruna som sitter precis under skinnet. Det är fiskens fetthinna som inte är farlig att äta men ändå inte ser så trevlig ut. Dela laxen i portionsbitar med vass kniv så fisken inte trasas sönder.5. Bland gräddfil eller crème fraiche med hemlagad majonnäs och en matsked chilisås. Ställ såsen svalt i väntan på servering. Hårdkoka äggen och låt dem svalna. Koka potatisen.6. Lägg upp portionsbitar av lax på tallrikar och garnera med räkor, grönsaker och ägghalvor. Bjud såsen och nykokt potatis samt citron till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!