Inkokt lax - tacksam festfisk
Inkokt lax är nära nog perfekt bjudmat till vårens och sommarens fester. Allt går att förbereda och endast potatiskoket återstår när gästerna kommer. Hela laxsidor kokas lättast in i ugn, medan fyra portioner lätt fixas i vid kastrull.
Namnet till trots, det här vinet passar bäst till fisk- och skaldjursrätter. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
Enklast kokas laxen in i långpanna med höga kanter. Folie eller lock gör att den inte missfärgas under tillagningen. Vill man bara ha några portioner kan de skäras till fjärilar och kokas in i kastrull. För att man ska slippa irriterande pepparkorn och urkokta grönsaker på portionsbitarna kokas lagen för sig en stund i förväg. Efter silning har den all smak kvar men inga krydd- eller lökrester.Egen majonnäs
Till inkokt lax är en hemlagad majonnäs guld värd. Den ska inte förväxlas med de illasmakande majonnäser som finns i affären. Egen majonnäs är inga konstigheter och du lyckas tvärsäkert med den bara du vispar rejält. Elvisp är ett utmärkt hjälpmedel eftersom äggulor och kryddor först ska vispas till något som liknar smet som endast långsamt går ihop om man drar med vispen i smeten. Tillsätt oljan under fortsatt vispning, först i mycket små mängder och senare i tunn stråle. Den färdiga majonnäsen är tjock, nästan för fast. Ytterst lite kallt vatten får den att mjukna och bli till den bästa av majonnäser du någonsin ätit.Förrätten bonus
Till sist. Rester eller spill av inkokt lax kan blandas med ris och asiatiska kryddor till en förrätt med lagom styrka. Eftersom den är så annorlunda i smak kan du mycket väl servera entrérätten följt av inkokt lax på samma middag. Finurligt värre, eller hur...