Kokade efter svenskt recept med krondill står det på paketet. Låt gott, men mungiporna åker rakt ner i backen när man tar första slurpet. En mjäkig vätska fyller munnen, knappt salt och helt utan krondillens distinkta smak. Alla har vi säkert åkt dit på ett och annat trist kräftpaket. Man äter pliktskyldigast, häller i sig drycker och försöker bli mätt på rostat bröd och kryddost. Nja, bättre smakupplevelse än så vill åtminstone jag ha när man rör sig med begrepp som skiva och fest.
En hink med levande kräftor som kokas i största kastrullen och sedan får ligga och dra i porterstinn lag smaksatt med havssalt, en gnutta socker och massor av färsk krondill, det är klart bäst. Har man en bra fiskhandlare kan man köpa sig fri från hantverket men ändå få kräftor mer god smak. Men det finns en hake. Uttrycket smakar det så kostar det har väl aldrig varit mer befogat än just när det gäller kräftor. Med hela kompisgänget samlat kring bordet i trädgården kan enbart kräftorna kosta mer än hela veckans matbudget. Vill man få ekonomi är det frysta kräftor som gäller. Se till att köpa hem kräftpaketen i tid så de dels kan tina långsamt i kylskåp och sedan läggas något dygn i ny, smakrik lag så är mycket vunnet.
En kräftskiva får inte enbart bestå av kräftor, rostbröd och ost. Serveras alkohol till blir fördelningen mellan mat och dryck helt fel. En mättande paj eller hemgjorda brödlådor fyllda med krämig svampstuvning eller italienska pandoratosnittar är bra komplement. Pandorato är ett slags stekta brödsnittar som ofta bjuds som förrätt i Italien. Brödet, ofta dagsgammalt ljust matbröd, doppas i mjölk och ägg innan det steks i olivolja. Fyllningen består av mozzarella och basilika samt antingen lufttorkad skinka eller små bitar av sardell.
Förr ingick kräftorna ofta som en del i middagen. Sex kräftor med smör, bröd och kryddost inledde måltiden som sedan fortsatte med stekt vildand och till sist nätmelon med hallon. Ståtligt så de förslår, men visst kan man tänka sig en inledning med kräftor följt av kyckling eller kalkon om man vill kräftfesta mer civiliserat.
Ny kräftlag för kokade kräftor
Till 1 kg kräftor
2 liter vatten
3/4 dl salt
1 tsk socker
33 cl porter (eller mörkt öl)
rikligt med krondill
1.Koka upp vatten med salt, socker och porter alternativt mörkt öl. Lägg i dillkronorna och låt lagen koka kraftigt ett par minuter.
2.Ta bort dillkronorna. Ställ lagen att kallna. Det är viktigt att lagen är helt kall innan den hälls över de redan kokta kräftor och ny krondill. Undvik att stoppa fingrarna i den färdiga lagen och förvara lag och kräftor i kylskåp fram till serveringen.
OBS! Ska man koka färska kräftor från grunden måste saltmängden dubbleras och lagen vara kokande när de levande kräftorna läggs i några åt gången så koket inte avstannar.
Champinjonfyllda brödlådor
För 4 personer
Till lådorna:
1 oskivad formfranska
3-4 msk olivolja
Till stuvningen:
200 g färska champinjoner
2-3 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl gräddmjölk
1 msk flytande kycklingfond
2 msk portvin (om man vill)
salt och vitpeppar
persilja till garnering
1. Till brödlådorna måste man ha en hel franska som inte är skivad i bageriet. Skär brödet i fyra, lika stora delar. Skär bort kanterna. Med sax klipper man lättast ut en fördjupning för stuvningen. Pensla brödlådorna med olivolja och sätt in dem i 250 graders ugn. Vakta noga. Efter ett par minuter har lådorna fått fin färg och sedan går det fort.
2. Ansa och skiva champinjonerna. Stek dem lätt och dra pannan från spisen. Låt svampen ligga kvar och ånga av på eftervärmen. Fräs samman smör och vetemjöl till redning. Späd med gräddmjölk, ungefär lika delar av vardera, och smaksätt med flytande kycklingfond och portvin, om man vill.
Sjud stuvningen ett par minuter.
3. Tillsätt svampen och smaka av med salt och peppar. Låt allt dra några minuter. Fyll brödlådorna i sista stund. Garnera brödlådorna med persilja och bjud gärna små trekanter av kryddost till.
Pandoratosnittar
För 4 personer
8 skivor vitt bröd
1 ägg
1 dl mjölk
3-4 msk olivolja
125 g mozzarella
4 skivor lufttorkad skinka
1 liten burk sardeller
1 kruka basilika
Till servering:
blandad sallad
1. Kantskär bröden och dela dem diagonalt i trekanter. Lägg sardellfiléerna på hushållspapper.
2. Skär mozzarellan i åtta skivor som läggs på häften av brödsnittarna. Fortsätt med skinka på fyra och sardellfiléer på fyra snittar. Till sist läggs ett eller ett par blad basilika på fyllningen och de återstående bröden som lock.
3. Vispa upp ägg och mjölk. Doppa bröden i blandningen och stek dem gyllengula i olivolja. Snittarna kan serveras varma eller kalla på salladsbädd.
Kräftpaj
För 6-8 personer
Till degen:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten
Till fyllningen:
1 paket djupfrysta kräftor
500 g oskalade räkor
3 tomater
1 purjolök
1 dl hackad dill
2 dl grädde
5 stora ägg
salt och peppar
1 broccolistånd
smör
1. Skala kräftor och räkor. Kör samman mjöl och smör i matberedare. När blandningen börjar gryna sin tillsätts vatten. Tippa upp degen på arbetsbänken och ta ett par snabba tag så degen går ihop. Lägg degen svalt en stund.
2. Strimla purjolöken och smörfräs den lätt i kastrull. Ge broccolin ett uppkok och skär bort den grövsta stammen.
3. Kavla ut degen och klä en pajform med löstagbar kant. Låt degen hänga över kanterna så kryper den inte ner vid förgräddningen. Sätt in det tomma pajskalet i 225 graders ugn och förgrädda det cirka 7-8 minuter.
4. Vispa samman ägg, grädde och dill. Krydda lätt med salt och peppar. Fyll pajskalet med skaldjur, broccoli och purjolök. Toppa med tomatskivor och slå på äggblandningen. Grädda pajen cirka 25 minuter i 225 graders ugn. Kontrollera att fyllningen stannat innan pajen tas ur ugnen för gott. Pajen serveras ljummen eller kall med blandad grönsallad till.
Viktigt!
Kokar man ny lag till kräftorna ska krondillen tas bort innan lagen ställs att kallna. Ta ny krondill, tinade kräftor och slå på den helt kalla lagen. Om urkokt krondill får ligga kvar blir lagen besk.