Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I kräftans vänkrets

Augusti är den första riktiga skördemånaden. Nu kommer allt vad naturen bjuder på löpande band. Bär, svampar, frukter - och nyfångade kräftor.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-08-06 03:00
Har man en gång satt tänderna i en nykokt, svensk kräfta är det svårt att känna den där äkta upphetsningen över ett paket djupfrysta skaldjur från andra sidan jorden. Smakskillnaden känns, men det går att förbättra smaken på de frysta kräftorna, och det rejält. Tålamod att låta kräftorna tina i lugn och ro, ny lag och färsk krondill får smaken att växa till oanade höjder.Allt som varit fryst mår bäst av att tinas i kylskåp. Att tina kräftpaketet i varmt vatten ger ofelbart torra och trista kräftor. Importerade kräftor må vara kokade med dill, men ofta handlar det om vanlig dill och inte den smakrika krondillen som bara finns en kort tid varje år.Tar man sig tid att koka en ny lag och låta kräftorna dra i den några timmar får de betydligt bättre smak. Tänk bara på att krondillen som används under uppkoket måste slängas så fort kastrullen lyfts av spisen. Låter man de kokta dillkronorna ligga kvar blir lagen besk och osmaklig.När lagen kallnat slår man den över tinade kräftor som varvats med ny, spänstig krondill.Komplettera gärna
Kräftskivor kan lätt bli ganska torftiga tillställningar. Enbart kräftor, rostat bröd och kryddost räcker inte, utan måste kompletteras med exempelvis en paj. Ett annat alternativ är att helt enkelt laga något där kräftor ingår. Skalet från några kräftor fungerar som grund för en kräftsås att njuta till en bit stekt lax. Garnera gärna med kräftor.Eftersom det handlar om en handfull kräftor kan man unna sig lyxen att köpa färska, svenska, åtminstone för att lägga överst. Det känns som om tiden är mogen att tänka mer kvalitet än kvantitet.
Till 1 kg kräftor2 liter vatten3/4 dl salt1 tsk socker33 cl porter (eller mörkt öl)rikligt med krondill
1.
Koka upp vatten med salt, socker och porter alternativt mörkt öl. Lägg i dillkronorna och låt lagen koka kraftigt ett par minuter.2. Ta bort dillkronorna. Ställ lagen att kallna. Det är viktigt att lagen är helt kall innan den hälls över de redan kokta kräftor och ny krondill. Undvik att stoppa fingrarna i den färdiga lagen och förvara lag och kräftor i kylskåp fram till serveringen.OBS! Ska man koka färska kräftor från grunden måste saltmängden dubbleras och lagen vara kokande när de levande kräftorna läggs i några åt gången så koket inte avstannar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!