I kräftans vänkrets
Augusti är den första riktiga skördemånaden. Nu kommer allt vad naturen bjuder på löpande band. Bär, svampar, frukter - och nyfångade kräftor.
Foto: Dan Strandqvist
Kräftskivor kan lätt bli ganska torftiga tillställningar. Enbart kräftor, rostat bröd och kryddost räcker inte, utan måste kompletteras med exempelvis en paj. Ett annat alternativ är att helt enkelt laga något där kräftor ingår. Skalet från några kräftor fungerar som grund för en kräftsås att njuta till en bit stekt lax. Garnera gärna med kräftor.Eftersom det handlar om en handfull kräftor kan man unna sig lyxen att köpa färska, svenska, åtminstone för att lägga överst. Det känns som om tiden är mogen att tänka mer kvalitet än kvantitet.
Till 1 kg kräftor2 liter vatten3/4 dl salt1 tsk socker33 cl porter (eller mörkt öl)rikligt med krondill
1. Koka upp vatten med salt, socker och porter alternativt mörkt öl. Lägg i dillkronorna och låt lagen koka kraftigt ett par minuter.2. Ta bort dillkronorna. Ställ lagen att kallna. Det är viktigt att lagen är helt kall innan den hälls över de redan kokta kräftor och ny krondill. Undvik att stoppa fingrarna i den färdiga lagen och förvara lag och kräftor i kylskåp fram till serveringen.OBS! Ska man koka färska kräftor från grunden måste saltmängden dubbleras och lagen vara kokande när de levande kräftorna läggs i några åt gången så koket inte avstannar.
1. Koka upp vatten med salt, socker och porter alternativt mörkt öl. Lägg i dillkronorna och låt lagen koka kraftigt ett par minuter.2. Ta bort dillkronorna. Ställ lagen att kallna. Det är viktigt att lagen är helt kall innan den hälls över de redan kokta kräftor och ny krondill. Undvik att stoppa fingrarna i den färdiga lagen och förvara lag och kräftor i kylskåp fram till serveringen.OBS! Ska man koka färska kräftor från grunden måste saltmängden dubbleras och lagen vara kokande när de levande kräftorna läggs i några åt gången så koket inte avstannar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!