Hummerfrossa i nyårsnatt
Årets sista måltid ska vara festlig, lyxig och lätt att förbereda. Allt talar då för hummer. Det stora skaldjuret formligen lyser fest och lyx även om vi köper dem frysta i affären. Fast det behöver man ju inte berätta för gästerna.
I hummer på franskt vis blandas hummerköttet med hollandaisesås, grädde och konjak.
Foto: Dan Strandqvist
Visst, man kan fortsätta med ett par rätter till om man vill. Se bara till att ingen blir lämnad ensam att slava i köket, utan välj mat som går att förbereda. Helstekt filé av nöt, gris eller lamm alternativt gratinerad fisk följt av en explosion av frukt, glass och goda bärsåser är alla bra fortsättningar. Här stannar vi dock vid skaldjuren som antingen inleder eller står för hela festmenyn på egen hand. Gratinerad hummer kan se ut på en mängd olika sätt. Ett klassiskt recept är hummer Thermidor vilket innebär att hummerköttet blandas i en gräddig ragu smaksatt med dragon, vitt vin, konjak och champinjoner. Från början ingick sannolikt tryffel, men det var på den tiden då inköpspriser inte spelade någon roll. Ragun, vilket är det franska namnet på en tät stuvning med mer innehåll än stuvning, hälls tillbaka i skalen och gratineras. Thermidor var för övrigt den elfte månaden i den franska revolutionskalender som upprättades 1792 och gällde fram till 1806. Motsvarande månad i nuvarande kalender är augusti.Flambera om du vill
Juristens hummer är en irländsk variant där hummern bränns av med irländsk whiskey. Gillar man inte det där med flambering kan man hoppa över den delen och bara smaksätta med sprit eller helt enkelt stryka alkoholen från ingredienslistan. Samma sak gäller för övrigt för gratinerad hummer på franskt vis. Inslaget av alkohol höjer visserligen smaken, men inte mer än att rätterna klarar sig utan den kryddan.
För 4 personer2 kokta humrar, ca 500 g styck1 msk smör1 msk vetemjöl1 dl torrt vitt vin2 dl grädde1 tsk ljus, fransk senap1/2 tärning fiskbuljong2 msk konjak (kan uteslutas)5 msk riven ost (gratängost)1 dl hollandaisesåssalt och pepparvitt brödolika sorters salladsbladcitron1. Klyv humrarna på längden. Plocka bort tarm och magsäck som sitter bakom ögonen. Lossa och knäck klorna med nötknäppare. Plocka bort allt kött ur klor och stjärt samt hummersmöret ur skölden. Skär köttet i bitar. Rengör skalen så att de kan användas att servera hummern ur.2. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med vitt vin och grädde. Låt koka ihop till en ganska tjock stuvning. Smaksätt med senap, en halv tärning fiskbuljong och konjak om man vill. Avsluta med riven ost som får smälta ner i såsen.3. Dra kastrullen från spisen. Efter en stund, när såsen inte är direkt kokhet, tillsätts hollandaisesåsen. Smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner hummerbitarna och hummersmöret. Så här långt kan rätten förberedas och förvaras i kylskåp.4. Lägg de tomma och rengjorda hummerskalen på en bädd av grovsalt på ett ugnssäkert fat. Fyll skalen med stuvning. Gratinera i 225 graders ugn cirka 10-12 minuter eller tills fyllningen fått fin färg. Lyft över på tallrikar dekorerade med olika sorters sallad och citron. Bjud rostat bröd till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!