Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Höst i köket

Höst i köket behöver inte vara så dystert som det låter. Nu är tiden inne att tända ljus, mysa med varma soppor eller bjuda hem vänner på en lättlagad och god trerättersmiddag.

Krustader fyllda med portvinsstuvade champinjoner kan förberedas i god tid fram till fyllningen. Foto: Dan Strandqvist

Krustader fyllda med portvinsstuvade champinjoner kan förberedas i god tid fram till fyllningen. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-10-07 03:00
Ingen vill stå i köket och slava när gästerna kommer, så maten måste gå att förbereda så långt som möjligt. Den ska ha tydliga höstsignaler och inte kosta mer än att hushållskassan klarar av tillställningen utan att haverera.Låt middagen gå helt i höstens tecken. Fyll en glaskruka med vackra höstlöv som dekoration eller strö löv på bordet. Kolla bara genom löven först så du inte får med insekter eller annat oönskat från trädgården! Kombinationen höstlöv och tända ljus ger fin stämning åt det dukade bordet. Öppna med en gammal klassiker som nästan försvunnit från våra matbord, en krustad fylld med portvinsstuvade champinjoner. Krustaderna köper vi färdiga men fyllningen kokar vi på egen spis och fyller krustaderna i sista stund för att de ska ha kvar sin krispighet. För att krustaderna ska stå kvar på tallriken grundar vi med blandade blad, men här är det salladsblad som gäller.Söt efterrätt
Plommon och äpplen är frukter som trivs tillsammans i en krämig gräddsås. Såsen kan kokas i förväg men fläskfilé och pasta bör stekas respektive kokas i sista stund.Avslutningen i form av hemlagad pannacotta med karamellsås inte bara kan utan snarare måste göras någon dag i förväg. Smaksättningen är klassisk med färsk vanilj och om man vill ett par matskedar citronlikör.
För 4 personer4 stora krustader alt. 8 eller 12 minikrustader150 g färska champinjoner1 liten gul lök1 msk smör2 dl grädde3 msk portvin1 tsk finhackad färsk timjan1 tsk grönsaksbuljong i pulverform1/2 msk majsstärkelse + 1 msk vattennågra droppar sojasalt och vitpepparAtt äta till:blandade salladsblad (färdig salladsmix i påse)färsk timjan till garnering1. Skala och finhacka den gula löken. Skär champinjonerna i bitar. Tänker man fylla minikrustader måste svampen skäras ganska smått. Fräs lök och svamp med smör i en kastrull. Efter någon minut tillsätts grädde, portvin, hackad timjan och grönsaksbuljong.2. Låt allt koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten till stuvning som får sjuda sakta i 5 minuter. Färga lätt med soja och smaka av med salt och vitpeppar.3. Arrangera blandade blad på assietter och placera krustaderna bland bladen. Fyll krustaderna i sista stund och garnera med timjan. Servera bums.Tips! Om man vill kan skivad och stekt svamp läggas bland salladsbladen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!