Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon accepterar inte orättvisorna längre

För två år sedan debuterade journalisten Maria Sveland med romanen Bitterfittan som snabbt blev en succé, både i och utanför Sverige. Fortfarande blir hon inbjuden för att tala om orättvisorna i samhället, inte minst i äktenskapet, som gör allt fler kvinnor till bitterfittor.

Maria Sveland kommer snart ut med en ny bok på Norstedts förlag.Foto: Leif Hansen

Maria Sveland kommer snart ut med en ny bok på Norstedts förlag.Foto: Leif Hansen

Foto: Leif Hansen

Stockholm (TT Spektra)2009-11-24 03:00
- Det blir ofta roliga samtal och möten med människor som känner igen sig och gärna vill dela med sig av egna erfarenheter. Det blir också ofta politiska visioner om vad vi ska göra för att förändra samhället, säger hon.Till föreläsningarna är det mest kvinnor som kommer, vilket Maria inte tycker är konstigt:- I alla stora kamper är det förlorarna som är pådrivande, säger hon och tar kampen mot apartheidsystemet i Sydafrika, som drevs av de svarta medan de vita lös med sin frånvaro, som exempel.- Det är sorgligt och trist att det uppenbarligen inte finns så många män som är engagerade, för deras överordning kostar för dem själva också. De är kanske vinnare när det gäller makt, status och ekonomi, men de förlorar i nära relationer till exempel till sina barn, säger hon.Två nedsättande ord
Motsatsen till en bitterfitta är den kvinnliga martyren som trycker ner sin ilska, lider och accepterar. En bitterfitta däremot tar sin ilska på allvar och blir arg.- Och det finns ju tusentals anledningar för en kvinna att bli förbannad i dag när världen ser ut som den gör med systematiska kränkningar av kvinnor på alla områden.Ordet - bitterfitta - som består av det mest nedlåtande man kan säga till en kvinna är medvetet valt. Dels genom att ta över det, dels för att göra betydelsen till något positivt.- Jag tror att alla kvinnor skulle må bra av att vara bitterfittor, för det handlar om att inte acceptera orättvisorna längre.Pappa småföretagare
Förutom föreläsningarna och skrivandet på den senaste romanen gillar Maria att umgås och diskutera med sina vänner. Samtalet kallar hon för en hobby och är ett sätt att bearbeta frågor och problem. En hjärtefråga är klass som hon menar kan yttra sig på många sätt, och att en del handlar mer om utbildning än om kapital.Som exempel nämner hon sin egen uppväxt i Örebro och säger att en person som vuxit upp med en ensamstående mamma som är bibliotekarie fått ett bättre kulturellt kapital än hon själv vars pappa var småföretagare med hyfsad inkomst, men som inte läste en enda bok.- Klass, precis som feminism hör till de universella teman som alltid kommer att finnas med i det jag gör och skriver.
Födelsedagsprofilen Namn: Maria SvelandFyller: 35 år den 26 november 2009.Bor: På Söder i Stockholm.Familj: Maken Olof samt barnen Leo, 6 år, och Max, 3 år. "Och en massa vänner, pälsängrar och en plastblomma som heter Lisa."Aktuell: Skriver på de sista sidorna av romanen Att springa, som kommer ut nästa höst på Norstedts förlag. "Den har en helt annan ton och form än Bitterfittan. Det är mer en klassisk berättelse."Karriär i korthet: Journalist och författare med inriktning mot framför allt radio och tv. Bland produktionerna kan nämnas radioprogrammen Det skyldiga Vårdbiträdet (2002), Som en hora 2003 (som belönades med Ikaros-priset), samt dokumentärserien I huvudet på! som sändes i P1 2005-2006. Har för SVT:s dokumentärredaktion gjort Offer och förövare (2001). Debuterade som författare 2007 med romanen Bitterfittan. Gör tillsammans med Johanna Langhorst serien Heliga familjen för P1. Medverkade i år i antologin Min mormors historia.Om att fylla 35: "Det är skitkul. Livet blir bara roligare och mer intressant för varje år. Jag dagdrömmer ibland om att bli pensionär och få sitta på restaurang Blå Porten och sippa vin och umgås med väninnorna."Så firar jag födelsedagen: "Med mina vänner och min familj, men det blir inget speciellt."Senast sedda biofilm: "Barnfilmen Upp som jag såg tillsammans med mina barn. Annars är vi inbitna True Blood-fantaster."Bok jag skulle ge min värsta fiende: "Jag vet inte om jag har nån värsta fiende. Men Carl Bildt, Göran Hägglund och Magdalena Ribbing som är personer som står väldigt långt från mig, tänker jag skulle behöva läsa allt av Joyce Carol Oates. Till exempel Dödgrävarens dotter, som tar upp både klass och förtryck."Pjäs jag gillar: "Scener ur ett äktenskap såg jag nu senast på Dramaten. Den är väldigt intressant och spännande. Jag har även läst den som bok och filmen är helt lysande."Gör på fritiden: "Då umgås jag gärna med mina barn, de ynka få timmarna man hinner träffa dem. Sen gillar jag att gå på film och teater. Samtal med vänner är också en stor hobby."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om