Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hitta rätt skumpa i sista minuten

Mousserande vin ger direkt en känsla av fest - och lite lyx - även om bubblet i glaset inte är av exklusivaste märke.
I dag ger vi de bästa tipsen för dig som är ute i sista stund.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2005-12-31 06:00
Till nyår vill de flesta ha något bubblande att skåla in det nya året med. Vi har testat merparten i Systemets skumpasortiment och tipsar om de godaste och mest prisvärda i varje priskategori.
Den som inte vill spendera så mycket pengar på sitt mousserande vin kan med fördel satsa på ungerska Chapel Hill Sparkling Chardonnay, 55 kr. Det handlar om ett enkelt men mycket välgjort vin med äppliga toner, fin friskhet och balans för priset.
I de billigaste prislägena överraskar i år faktiskt svenska Henric Åkesson, 68 kr. Det här ständiga sorgebarnet har ansiktslyfts rejält och bjuder på en riktigt angenäm citrusfrisk fruktighet för sitt pris.
Till de champagnelika säkra valen under 100-lappen hör också som vanligt italienska Rotari Brut Riserva, 99 kr, som dock inte riktigt når upp till den forna fyndstatusen i aktuell årgång.

Nougat och nötter
I nivån strax över 100 kronor har Sydafrika tre riktigt bra köp, varav företaget Graham Beck svarar för två. Graham Beck Chardonnay Pinot Noir Brut,109 kr, är äppelfruktigt, stramt och rent, medan Graham Beck Brut Blanc de Blancs,149 kr, är betydligt mer moget och smakrikt med en stor utvecklad karaktär av rostat bröd, nougat och nötter. Garanterat gott till nyårsaftonens smårätter.
Då är vi uppe i nivån där de första äkta champagnerna uppenbarar sig. Champagne de Pompadour Brut, 179 kr, är årets billigaste från det prestigefyllda nordfranska distriktet och bjuder på en mogen smak av äpplen med nedtonad syra. Bra alternativ till alla som normalt tycker att äkta champagne är för aggressivt syrlig.
Det är dock i nivån mellan 200 och 300 kronor som de flesta fynden och absolut mest prisvärda champagnerna radar upp sig. Allra läckrast är nog Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée, 249 kr, med en komplex lång smak med angenäma stråk av bokna äpplen och russin.
Matigare och betydligt tyngre i framtoningen är champagnehuset Bollingers signum och vars viner alltid varit mina - och James Bonds - favoriter. Bollinger Special Cuvée Brut, 339 kr, exponerar en mycket innehållsrik stor smak med mogna äpplen, nötter och russin på smakpaletten.
I dessa prisnivåerna måste Taittinger Brut Réserve, 319 kr, och Jacquart Brut Mosaïque Blanc de Blancs 1996, 349 kr, framhållas. Det förra bjuder på en lång, harmonisk, nötig och brödig smak. Det senare är nog årets mest köpvärda årgångschampagne med både bett i syran och en stor, redan utvecklad komplexitet och nyansrikedom i det rika smakspektrat. Båda hör till de självklara fynden som garanterat ger mycket smakupplevelse för satsade pengar.
Den som även vill dricka mousserande till en huvudrätt med kött har i år ett spännande alternativ i det mousserande rödvinet Deakin Select Sparkling Shiraz, 98 kr. Riktigt läckert faktiskt.
Slutligen, kom ihåg att servera det mousserande vinet svalt men inte direkt kylskåpskallt då de ofta finstämda smaknyanserna i exklusivare bubbel annars inte kommer till sin rätt. Ta ut flaskan ur kylen cirka en halvtimme innan servering och drick de godaste före och till maten - inte till det ofta dästa och smakmässigt avtrubbade tolvslaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!