Jodå, det kan hända den bästa. Om jag räknas dit vet jag inte, men fisk som rasat sönder och gått förlorad har hänt även mig. Med fisken lagd på absolut rent grillgaller är problemet som minst, men grillar man ofta och varierat, sätter det snabbt sina spår på gallret. Ett säkert sätt att grilla fet fisk, som exempelvis lax, är att lägga fisken på dubbelt ugnsfolie. Samla grillkol och briketter på ena sidan grillen och lägg lax och folie på den andra. Indirekt grillning kallas tekniken, som dessutom kräver att du har lock och ventiler både i botten och i locket för att hålla glöden vid liv. Strör man en näve rökflis över glöden får man en lagom tät rök som fungerar som krydda.
Lagom länge
Med en vanlig mekanisk stektermometer läser man av fiskens kärntemperatur. Nästan all fisk grillas för länge vilket gör den torr och trist. Med en kärntemperatur på drygt 50 grader är fisk som bäst. Vid 60 grader eller högre har fisken redan börjat torka. Folien gör att fisken inte fastnar och sedan är det bara att duka fram kokt färskpotatis, kall ört- och limesås och en blandad sallad.
Halstra dubbelt
Dubbelhalster används normalt vid glödstekning av fisk över öppen eld. Så lagar vi mat på fiskeutflykten, men sällan hemma på uteplatsen. Synd, för effektivare sätt att grilla fisk finns inte. Tänd grillen, vänta in fin glöd och ladda dubbelhalstret med exempelvis ört- och citronfylld odlad röding. Lägg halstret på grillgallret och vänd det några gånger. Inget trassel och galet gott resultat. Kan det bli bättre?
Bästa förrätten
Kan man ändå inte hålla sig borta från finliret kan man alltid rada upp halva schalottenlökar och pilgrimsmusslor på blötlagda träspett. Grilla snabbt och servera på salladsbädd. Där har vi sommarens bästa förrätt.