Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Heta fiskar från grillen

Fisk på grillen är bland det bästa som finns. Glöd, rök och kryddor trollar fram underbara smaker och dofter. Med det finns ett problem - fisk vill gärna fastna på gallret och har man otur ramlar allt ner i glödbädden.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-05-26 03:00

Jodå, det kan hända den bästa. Om jag räknas dit vet jag inte, men fisk som rasat sönder och gått förlorad har hänt även mig. Med fisken lagd på absolut rent grillgaller är problemet som minst, men grillar man ofta och varierat, sätter det snabbt sina spår på gallret. Ett säkert sätt att grilla fet fisk, som exempelvis lax, är att lägga fisken på dubbelt ugnsfolie. Samla grillkol och briketter på ena sidan grillen och lägg lax och folie på den andra. Indirekt grillning kallas tekniken, som dessutom kräver att du har lock och ventiler både i botten och i locket för att hålla glöden vid liv. Strör man en näve rökflis över glöden får man en lagom tät rök som fungerar som krydda.

Lagom länge
Med en vanlig mekanisk stektermometer läser man av fiskens kärntemperatur. Nästan all fisk grillas för länge vilket gör den torr och trist. Med en kärntemperatur på drygt 50 grader är fisk som bäst. Vid 60 grader eller högre har fisken redan börjat torka. Folien gör att fisken inte fastnar och sedan är det bara att duka fram kokt färskpotatis, kall ört- och limesås och en blandad sallad.

Halstra dubbelt
Dubbelhalster används normalt vid glödstekning av fisk över öppen eld. Så lagar vi mat på fiskeutflykten, men sällan hemma på uteplatsen. Synd, för effektivare sätt att grilla fisk finns inte. Tänd grillen, vänta in fin glöd och ladda dubbelhalstret med exempelvis ört- och citronfylld odlad röding. Lägg halstret på grillgallret och vänd det några gånger. Inget trassel och galet gott resultat. Kan det bli bättre?

Bästa förrätten
Kan man ändå inte hålla sig borta från finliret kan man alltid rada upp halva schalottenlökar och pilgrimsmusslor på blötlagda träspett. Grilla snabbt och servera på salladsbädd. Där har vi sommarens bästa förrätt.

Kan lagas på alla typer av grillar

För 4 personer

12 pilgrimsmusslor

6 schalottenlökar

1 msk olivolja

1 krm svartpeppar

Att äta till:

1 påse blandad sallad

1 tsk vitvinsvinäger

3 tsk olivolja med citronsmak

1 tsk flingsalt

1 citron, dill

dessutom 4 grillspett av trä

1. Blötlägg träspetten i vatten. Skala och dela schalottenlökarna på längden. Varva tre lökhalvor och tre pilgrimsmusslor på varje spett.

2. Lägg spetten på ett fat, pensla över olivolja och krydda med nymald svartpeppar.

3. Förbered salladsbäddar på tallrikar. Använd olika blad och örter, mixa själv eller ta genvägen via en påse färdig salladsblandning. Blanda vinäger och olivolja med citronsmak. Krydda vinägretten med en nypa svartpeppar.

4. Grilla spetten en dryg minut per sida i kanten av grillen där värmen inte är så intensiv. Lägg upp spetten på de förberedda tallrikarna och droppa över dressing. Avsluta med flingsalt, citronklyfta och dill. Servera direkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!