Kallrörd barbecuesås kan göras flera dagar i förväg och vinner bara i smak om den får stå och dra ett par dagar i kylskåp. Såsen passar till allt grillat, även som dressing i hamburgare eller som marinad för kött om den silas och tunnas med lite mer rapsolja.
Grillade hamburgare med barbecueröra
4 personer
Till hamburgarna:
4 personer
400 g nötfärs
200 g mager fläskfärs
3 msk vetemjöl
1 msk lökpulver
1-2 msk hickorykryddad grillmarinad
salt och vitpeppar
Till barbecueröran:
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1/2 gul paprika
1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl tomatbaserad chilisås
1 msk worcestershiresås
1 msk fransk matlagningssenap
1 msk vinäger
1 tsk torkad, hackad chili
salt
2-3 msk kallt vatten
Till servering:
hamburgerbröd
blandade grönsaker och lökar
1. Hacka paprikorna i knappt centimeterstora bitar. Skala och finhacka rödlöken. Blanda paprika och lök med pressad vitlök, en eller två efter smak, i en bunke.
2. Tillsätt tomatbaserad chilisås, worcestershiresås, matlagningssenap och vinäger. Blanda ordentligt och avsluta med hackad chili. Låt såsen dra en halvtimme innan den justeras i konsistensen med vatten och smakas av med salt.
3. Blanda nöt- och fläskfärs med lökpulver och hickorykryddad grillmarinad i en skål. Tillsätt vetemjölet som gör färsen fast. Salta och peppra. Forma åtta runda bollar som trycks ut till centimetertjocka hamburgare.
4. Grilla hamburgarna över fin glöd. Ett par minuter per sida brukar vara lagom. Rosta bröden hastigt på grillen och lägg ihop hamburgarna med sallad, lök och barbecueröra.