Herzog vill bygga för alla
På norra Djurgården ska Stockholm få ett bostadshus högre än Kaknästornet, ritat av stjärnarkitekten Jacqes Herzog. En hög byggnad, enligt honom själv, men ingen skyskrapa.
Foto: Ng Han Guan
Alla rum har stora fönsterytor. Tanken är att maximera vyn över landskapet, staden och skärgården.- Lungor fungerar så för att vi ska kunna ta upp så mycket syre som möjligt, här är det för att kunna ta in landskapet och ljuset.Än så länge befinner sig projektet på detaljplanestadiet, men arkitektfirman Herzog & De Meuron har haft kontakt med Stockholms stad och Oscar Engelbert, byggherre och uppdragsgivare, upplever reaktionerna från politiskt håll som positiva.Jacques Herzog behöver inte konkurrera om uppdrag utan kan välja och vraka bland de många som erbjuds. Alla byggnader görs specifikt för platsen och Stockholm har intresserat honom länge. Grundtanken med bostadstornet i Hjorthagen är att återuppfinna höghuset och göra motsatsen till den monstruösa och baktalade skyskrapan där människor "packas likt möss" enligt Herzog.Skulle du själv vilja bo på 50:e våningen?- Ja, men jag kanske bara skulle ha råd med den 30:e. Om man är väldig ung eller gammal kanske man föredrar att bo högt upp, men den här byggnaden uppförs också för familjer."Offentlig skuptur"
Med stort intresse följer han sina byggnader runt om i världen. Fågelboet i Peking används i dag knappt alls som idrottsarena.- Vi vill att folk ska älska våra byggnader, det är därför vi gör dem, och det är inget politiskt mumbojumbo. I Peking känner man inte till mig, man känner bara igen byggnaden som blivit en ikon. Tusentals människor tar sig dit varje dag, den har blivit som en park där man träffas, hänger och dansar. Den har blivit en offentlig skulptur och det är vad jag gillar mer än något annat.
n Den schweiziska arkitektbyrån Herzog & De Meuron har ritat på uppdrag av den privata byggherren Oscar Properties. Byggstart är planerad till 2013 och inflyttning till 2016. Bostadstornet ska rymma drygt 500 lägenheter, från enrummare till femrummare. Några prisuppgifter finns ännu inte.Huset ersätter den ena av dagens stålgasklockor. I den andra byggs en konsthall, och i byggnader runt omkring planeras affärer med mera.Ferdinand Bobergs gasklockor i tegel står kvar som tidigare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!