Hemlagat fredagsmys
Fredagsmys med tacos är en snudd på obligatorisk kombination i många svenska barnfamiljer. Men i den lättlagade plockmaten vimlar det av tillsatser. Laga själv i stället och mys med gott samvete.
Hemgjord mild guacamole och het tomatsås är goda tillbehör med varierande styrka. Foto: Dan Strandqvist
Foto:
Det mexikanska köket är förhållandevis enkelt och kräver ingen märkvärdig utrustning för att efterlikna. Egen tortillas bakas antingen med vete- och majsmjöl blandat eller med enbart vetemjöl. Knåda ihop, låt degen vila en stund, kavla ut och grädda i torr stekpanna. Hur enkelt som helst och inte särskilt tidsödande heller. Genom att blanda mjölsorterna får man rätt smak utan att få den kladdiga deg som enbart majsmjöl ger. En genväg i bekvämlighetens tecken. Guacamolen man köper är i regel helt slät, en konsistens som passar industrin, eftersom den efterjusteras med konsistensgivare. Hemma hackar vi grovt alternativt kör några sekunder i mixer för att guacamolen ska få struktur. Styrkan får rätta sig efter de som ska sitta runt bordet. Barn ser ingen tjusning i att det börjar brinna i munnen när de äter, så håll igen och bjud de riktigt starka kryddorna separat.Mild röra
Välj ren nötfärs till fyllningen och krydda med egna kryddor som mild chili, oregano och måttfullt med vitlök. Mild kycklingröra med fint hackade tomater, paprika och svarta bönor kan vara ett alternativ som passar hela familjen.Sedan är det bara att duka fram allt det vanliga som blandade salladsblad, tomater, riven ost, gräddfil, rå lök och pepperoni till en plockbuffé som har den positiva effekten att måltiden tar lite tid och man hinner umgås en stund innan alla lämnar bordet.