Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hemlagat fredagsmys

Fredagsmys med tacos är en snudd på obligatorisk kombination i många svenska barnfamiljer. Men i den lättlagade plockmaten vimlar det av tillsatser. Laga själv i stället och mys med gott samvete.

Hemgjord mild guacamole och het tomatsås är goda tillbehör med varierande styrka. Foto: Dan Strandqvist

Hemgjord mild guacamole och het tomatsås är goda tillbehör med varierande styrka. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2010-10-21 03:00
Visst, det tar lite längre tid, men det är ändå ett lätt val för den som tröttnat på rader av e-nummer, konsistensgivare och smakförstärkare. Hembakade tortillas, kända kryddor och röror blandade i eget kök känns trots allt så mycket bättre. Ta gärna med barn och ungdomar i arbetet och antagligen behöver du bara förklara och visa innehållsförteckningen en gång för att du ska få dem på din sida.Blanda mjöl
Det mexikanska köket är förhållandevis enkelt och kräver ingen märkvärdig utrustning för att efterlikna. Egen tortillas bakas antingen med vete- och majsmjöl blandat eller med enbart vetemjöl. Knåda ihop, låt degen vila en stund, kavla ut och grädda i torr stekpanna. Hur enkelt som helst och inte särskilt tidsödande heller. Genom att blanda mjölsorterna får man rätt smak utan att få den kladdiga deg som enbart majsmjöl ger. En genväg i bekvämlighetens tecken. Guacamolen man köper är i regel helt slät, en konsistens som passar industrin, eftersom den efterjusteras med konsistensgivare. Hemma hackar vi grovt alternativt kör några sekunder i mixer för att guacamolen ska få struktur. Styrkan får rätta sig efter de som ska sitta runt bordet. Barn ser ingen tjusning i att det börjar brinna i munnen när de äter, så håll igen och bjud de riktigt starka kryddorna separat.Mild röra
Välj ren nötfärs till fyllningen och krydda med egna kryddor som mild chili, oregano och måttfullt med vitlök. Mild kycklingröra med fint hackade tomater, paprika och svarta bönor kan vara ett alternativ som passar hela familjen.Sedan är det bara att duka fram allt det vanliga som blandade salladsblad, tomater, riven ost, gräddfil, rå lök och pepperoni till en plockbuffé som har den positiva effekten att måltiden tar lite tid och man hinner umgås en stund innan alla lämnar bordet.
15 bröd6 dl vetemjöl + 2 dl majsmjöl (eller 8 dl vetemjöl)1 tsk bakpulver1 tsk salt2 dl vatten3 msk rapsolja1. Sikta mjölet tillsammans med bakpulvret och salt i en stor bunke. Slå i vatten och olja och arbeta samman till en slät deg.2. Tippa upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda degen lätt med mjölade händer. Dela degen i 15 lika stora bitar som kavlas ut till tunna kakor med 15-20 centimeters diameter.3. Grädda kakorna en och en i ganska het stekpanna utan extra fett. Beräkna gräddningstiden till 2 till 2 1/2 minut per sida. Håll koll så bröden inte hinner bli brända.Färdiga tortillas varmhålls lättast travade under bakduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!