Hembakat med extra smak
Tråkigt sommarväder behöver inte innebära att dagarna går förlorade. Passa på att baka något gott till kaffet. Egna chokladbiskvier, fyllda bullar eller bakverk smaksatta med bär från skogen. Här finns tips och recept.
Att baka med choklad kan tyckas vara överkurs, men när man väl kommer igång är det inga som helst problem även om chokladen måste tempereras innan den används. I praktiken betyder det att chokladen värms till 45 grader, får svalna till 20 och sedan värms igen till drygt 30 grader. Anledningen till att chokladen tempereras är bland annat att den ska få glansig yta, inte kladda på fingrarna när man håller i kakan och framför allt inte bli grå och trist så fort den stelnar. För att kunna arbeta med chokladdoppning av kakor på ett professionellt sätt måste man ha ganska mycket choklad. Det som blir över kan kylas ned och användas vid nästa baktillfälle.
Välj rätt choklad
Vanlig blockchoklad håller normalt inte för finare bakning. Därtill är chokladsmaken för tunn och massan för fet. Resultatet blir en alltför "rinnig" choklad som har svårt att stanna kvar på bakverket. Försök istället hitta mörk choklad med hög kakaohalt. Det finns flera dyra varianter, men ett tips kan vara att leta bland vanliga chokladkakor på godishyllorna. Mörk choklad av den typ man förväntas äta som godis är ofta betydligt bättre val än traditionell blockchoklad.
Smaksätt med bär
Sommarens vilda skogsbär är mogna och man behöver inte gå särskilt långt in i skogen för att få en liter blåbär. Passa på att baka en enkel blåbärspaj att bjuda som avslutning på middagen. Som alltid när det handlar om paj bör skalet förgräddas för att botten ska bli spröd och fin. Bären måste varvas med potatismjöl i skalet för att de inte ska vätska sig för mycket under gräddningen. Servera pajen med lättvispad grädde eller vaniljglass, men var sparsam med tillbehören för blåbärspajen ska verkligen njutas för sin egna smak.
Lingonen brukar vara mogna i och med att vi går in i augusti månad. Att använda lingon, eller lingonsylt, i bakning är inget nytt. Lingon ger kakor och bröd extra saftighet. Här smaksätter vi en mjuk kryddkaka med lingonsylt. Kakan kan ätas som den är eller fungera som botten till enkla bakelser toppade med vispad grädde och bär. Om man tänker sig det senare bör kakan bakas i rak sockerkaksform och inte i rund hålform.
Lyxiga bullar
Vanliga vetebullar med kanel och kardemumma må vara festliga, men med en nypa mandelmassa i fyllningen blir de ännu godare. Tekniken i övrigt är den gamla vanliga. Kavla ut degen, smöra och krydda, vik ihop och skär i strimlor. Varje strimla skruvas och snurras ihop till en bulle. Har man svårt med att få snits på sina bullar kan man rulla ihop den utkavlade degen och skära den i skivor. Skivorna placeras i formar innan de gräddas av på samma sätt som de snurrade bullarna.
Chokladbiskvier
20-25 st.
Till mandelbottnarna:
250 g mandelmassa
1 1/2 dl strösocker
3 äggvitor
Till fyllningen:
300 g mörk choklad
2 msk smör
1 dl vispgrädde
Till glaseringen:
1 sats tempererad mörk choklad
1. Värm ugnen till 175 grader. Riv mandelmassan och rör den mjuk med äggvitor som tillsätts en i taget. Avsluta med att röra ned strösocker.
2. Täck plåtar med bakplåtspapper. Klicka ut massan som små, runda kakor.
3. Grädda biskvibottnarna 8-10 minuter i nedre delen av ugnen. Håll koll mot slutet så de inte blir brända. Lossa kakorna direkt när de kommer ur ugnen. En vass, smalbladig kniv brukar vara bästa redskapet.
4. Smält chokladen till fyllningen i vattenbad. Hetta upp smör och grädde och vispa samman blandningen med den smälta chokladen. Massan ska vispas kraftfullt, elvisp är bästa redskapet. Kyl massan.
5. Vänd biskvibottnarna och bred på fyllningen som en liten topp. Ställ kakorna i kylen en timme innan de doppas i tempererad mörk choklad.
Använd ett ganska litet kärl så att chokladnivån inte blir för låg. Börja med tempereringen till vilken en termometer krävs.
Smält och värm chokladen varsamt i vattenbad utan att det kommer vatten i själva chokladen. Avbryt vid 45 grader. Kyl ner den genom att röra i den till dess temperaturen är 20 grader. Värm åter chokladen till strax över 30 grader och den är klar för glasering av biskvierna.
Doppa och vrid kakan samtidigt för att få en jämn chokladhinna. Låt kakorna stelna i rumstemperatur.
1 rund sockerkaksform
smör och ströbröd till formen
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk malda nejlikor
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk filmjölk
1 dl lingonsylt
1. Smöra och bröa en rund sockerkaksform. Smält 100 g smör till smeten. Låt smöret svalna.
2. Vispa ägg och socker kraftigt. Blanda i kryddor. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Avsluta med filmjölk och lingon.
3. Slå upp smeten i formen och grädda en knapp timme i 175 graders ugn.
Ca 40 st.
Till degen:
150 g smör
5 dl standardmjölk
1 pkt röd jäst, 50 g
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
ca 1,3 l vetemjöl
Till fyllningen:
1 1/2 tsk kardemummakärnor
2-3 msk kanel
125 g mandelmassa
50 g smör
Till pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
hackad mandel
1. Smält samman smör och mjölk till fingervarm degvätska.
2. Smula jästen i en degbunke och lös upp den med lite degvätska. Därefter tillsätts resten av degvätskan, salt, socker samt cirka en liter av vetemjölet.
3. Arbeta degen smidig. Om det behövs så kan ytterligare 1-2 dl mjöl arbetas in. När degen släpper degbunkens kanter vid knådningen är den färdig att jäsas. Täck med handduk och jäs till dubbel storlek, vilket tar en dryg halvtimme.
4. Arbeta den jästa degen i bunken någon minut innan den stjälps upp på bakbordet. Arbeta in resterande vetemjöl.
5. Stöt kardemummakärnorna i mortel. Riv kylskåpskall mandelmassan på rivjärn.
6. Dela degen i tre delar som i tur och ordning kavlas ut till rektanglar. Smöra degen och strö på kanel och stött kardemumma. Fördela ett lager riven mandelmassa över degen. Vik degen dubbel på längden och skär i cirka tre centimeter breda strimlor.
7. Snurra ihop strimlorna alternativt rulla ihop dem och ställ i pappersformar. Låt jäsa till dubbel storlek under duk.
8. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda bullarna mitt i ugnen cirka 8 till 10 minuter.
5-6 personer
Till pajdegen:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Till fyllning:
1 liter rensade blåbär
5 msk strösocker
1 msk potatismjöl
1. Kör samman ingredienserna till pajdegen i matberedare alternativt arbeta samman degen i bunke. Platta ut degen och täck en låg pajform med cirka 24-26 centimeters diameter.
2. Förgrädda pajskalet utan fyllning 10 minuter i 225 graders ugn.
3. Fyll skalet med blåbär varvat med socker och potatismjöl. Grädda pajen 15-20 minuter i 225 graders ugn. Låt pajen svalna något innan den bjuds med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Till mandelbottnarna:
250 g mandelmassa
1 1/2 dl strösocker
3 äggvitor
Till fyllningen:
300 g mörk choklad
2 msk smör
1 dl vispgrädde
Till glaseringen:
1 sats tempererad mörk choklad
1. Värm ugnen till 175 grader. Riv mandelmassan och rör den mjuk med äggvitor som tillsätts en i taget. Avsluta med att röra ned strösocker.
2. Täck plåtar med bakplåtspapper. Klicka ut massan som små, runda kakor.
3. Grädda biskvibottnarna 8-10 minuter i nedre delen av ugnen. Håll koll mot slutet så de inte blir brända. Lossa kakorna direkt när de kommer ur ugnen. En vass, smalbladig kniv brukar vara bästa redskapet.
4. Smält chokladen till fyllningen i vattenbad. Hetta upp smör och grädde och vispa samman blandningen med den smälta chokladen. Massan ska vispas kraftfullt, elvisp är bästa redskapet. Kyl massan.
5. Vänd biskvibottnarna och bred på fyllningen som en liten topp. Ställ kakorna i kylen en timme innan de doppas i tempererad mörk choklad.
Använd ett ganska litet kärl så att chokladnivån inte blir för låg. Börja med tempereringen till vilken en termometer krävs.
Smält och värm chokladen varsamt i vattenbad utan att det kommer vatten i själva chokladen. Avbryt vid 45 grader. Kyl ner den genom att röra i den till dess temperaturen är 20 grader. Värm åter chokladen till strax över 30 grader och den är klar för glasering av biskvierna.
Doppa och vrid kakan samtidigt för att få en jämn chokladhinna. Låt kakorna stelna i rumstemperatur.
1 rund sockerkaksform
smör och ströbröd till formen
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk malda nejlikor
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk filmjölk
1 dl lingonsylt
1. Smöra och bröa en rund sockerkaksform. Smält 100 g smör till smeten. Låt smöret svalna.
2. Vispa ägg och socker kraftigt. Blanda i kryddor. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Avsluta med filmjölk och lingon.
3. Slå upp smeten i formen och grädda en knapp timme i 175 graders ugn.
Ca 40 st.
Till degen:
150 g smör
5 dl standardmjölk
1 pkt röd jäst, 50 g
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
ca 1,3 l vetemjöl
Till fyllningen:
1 1/2 tsk kardemummakärnor
2-3 msk kanel
125 g mandelmassa
50 g smör
Till pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
hackad mandel
1. Smält samman smör och mjölk till fingervarm degvätska.
2. Smula jästen i en degbunke och lös upp den med lite degvätska. Därefter tillsätts resten av degvätskan, salt, socker samt cirka en liter av vetemjölet.
3. Arbeta degen smidig. Om det behövs så kan ytterligare 1-2 dl mjöl arbetas in. När degen släpper degbunkens kanter vid knådningen är den färdig att jäsas. Täck med handduk och jäs till dubbel storlek, vilket tar en dryg halvtimme.
4. Arbeta den jästa degen i bunken någon minut innan den stjälps upp på bakbordet. Arbeta in resterande vetemjöl.
5. Stöt kardemummakärnorna i mortel. Riv kylskåpskall mandelmassan på rivjärn.
6. Dela degen i tre delar som i tur och ordning kavlas ut till rektanglar. Smöra degen och strö på kanel och stött kardemumma. Fördela ett lager riven mandelmassa över degen. Vik degen dubbel på längden och skär i cirka tre centimeter breda strimlor.
7. Snurra ihop strimlorna alternativt rulla ihop dem och ställ i pappersformar. Låt jäsa till dubbel storlek under duk.
8. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda bullarna mitt i ugnen cirka 8 till 10 minuter.
5-6 personer
Till pajdegen:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Till fyllning:
1 liter rensade blåbär
5 msk strösocker
1 msk potatismjöl
1. Kör samman ingredienserna till pajdegen i matberedare alternativt arbeta samman degen i bunke. Platta ut degen och täck en låg pajform med cirka 24-26 centimeters diameter.
2. Förgrädda pajskalet utan fyllning 10 minuter i 225 graders ugn.
3. Fyll skalet med blåbär varvat med socker och potatismjöl. Grädda pajen 15-20 minuter i 225 graders ugn. Låt pajen svalna något innan den bjuds med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!