Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Helstekt på tre sätt

Kombinationen stort kalas med mat och ett alldeles vanligt kök kan göra vem som helst orolig. Hur ska man kunna laga mat till 20 gäster eller fler i ett kök som normalt levererar mat till en normalstor familj? Helstekt fläskfilé kan vara lösningen på problemet.

Grytbräserad fläskfilé med mustig paprikasås är kraftfull i smaken.

Grytbräserad fläskfilé med mustig paprikasås är kraftfull i smaken.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-09-01 03:00

En helt vanlig ugn klarar med lätthet av att helsteka fläskfilé för åtminstone 25 personer i ett enda svep. Vill man förbereda kan köttet stekas dagen innan för att senare skivas upp och värmas i den sås man vill servera till. Ett annat sätt är att bräsera köttet, det vill säga bryna det runt om för att sedan sjuda det i buljong som går upp till halva köttets höjd.

Stektermometer
Känner man sig osäker på tillagningstid kan en helt vanlig stektermometer vara till god hjälp. När kärntemperaturen är strax under 70 grader är köttet genomstekt men fortfarande saftigt. Vill man vara riktigt säker på saftigt kött avbryts tillagningen redan vid 65 grader men då måste köttet lindas in i folie och ligga och dra i åtta till tio minuter. Under den tiden drar värmen in och köttet stabiliseras. Allt helstekt kött måste få tid att stilla sig en stund efter tillagningen. Är man för snabb med kniven kommer allt att sluta med att köttsafterna rinner ut på skärbrädan i stället för att stanna i köttet.

Rostade kålrötter
Så här i slutet av sommaren och början av hösten brukar svampsås vara det vanligaste tillbehöret till helstekt filé, både när det handlar om kött från gris eller andra djur. Här bjuder vi i stället fläskfilén med rostade kålrötter och mild senapssås alternativt mustig paprikasås eller en kryddig men inte alltför stark rosépepparsås. Gemensamt för såserna är att de är lätta att laga, vare sig man kokar sås för fyra personer eller räknar upp receptet till fler personer.

Ekologiska viner kommer starkt. Tamburlaine Shiraz Cabernet Sauvignon (6360) är ett bra ekovin för överkomliga 89 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om