Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här skolas framtidens antikexperter

Antikrundans experter har blivit rikskändisar tack vare sin kunskap om antikviteter. Men många av dagens antikexperter är till stora delar självlärda, eftersom det inte funnits någon adekvat utbildning. Det gör det i dag.

Kannelyrer kallas räfflorna på de gustavianska möblerna.

Kannelyrer kallas räfflorna på de gustavianska möblerna.

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-03-25 10:18

I fikarummet sitter man på stor kunskap i vår kulturhistoria - bokstavligen. Här står stolar från alla tidsepoker i en salig blandning för att eleverna ska få närkontakt med historien. Allt från vår kanske mest älskade gustavianska era till den mer föraktade nyrokokon.
- När man läser konsthistoria ligger tyngdpunkterna på arkitektur, måleri och skulptur. Möbler har inte varit så intressant, antagligen för att det är ett hantverk som inte ansetts lika intressant, säger Ulla-Karin Warberg, intendent på Stockholms Auktionsverk och lärare på Antikskolan.


400 eleverHär kan den som vill skola sig till antikexpert på högskolenivå. Detta sedan i höstas då baskursen ges i samarbete med Södertörns högskola. Och intresset är mycket stort. För närvarande går cirka 400 elever i de olika kurserna, de flesta på dagtid.
- Många yngre läser parallellt med andra högskolestudier, men så har vi en hel del äldre studenter som skolar om sig, eller som läser för det höga nöjets skull.
Antikviteter och kunskaperna om dem har blivit ett riktigt folknöje.
- Jag tror att det beror på spänningen. Att ta reda på ett föremåls historia är som ett detektivarbete. Den som lärt sig det har fått verktyg att koda av en hemlighet, säger Ulla-Karin Warberg.


BagatellHennes kollega och huvudläraren Jonas Liljequist håller med och menar att den vanliga konsthistoriestudenten får pinsamt lite undervisning om möbler och andra föremål.
- På en 40-poängskurs har man kanske fått se en gustaviansk stol och en i rokoko. Möblerna har alltför ofta betraktats som en bagatell i konsthistorien.
Själv brinner han för ämnet och visar stolt upp en del av en nyrenässansstol han hittat i ett grovsoprum, och som nu får tjäna som undervisningsmaterial.
- Titta på den här stolsryggen, och jämför med husfasaden på andra sidan gatan. Ser du likheterna? Undrar han.
- Från ett föremål som helt saknar kontext kan man bygga upp en hel värld. Det är det våra elever får uppleva.

Stockholms Auktionsverk har funnits sedan 1674 och är därmed världens äldsta auktionshus.
Sedan 1996 driver Stockholms Auktionsverk även Antikskolan.
Från och med hösten 2007 samarbetar Antikskolan med Södertörns högskola, vilket ger möjlighet att gå baskursen och få högskolepoäng.
Baskursen startar i antiken och spänner över hela stilhistorien fram till och med år 1900.
Antikskolan ordnar också en rad specialkurser i till exempel det kejserliga Ryssland eller svenska slottsmiljöer. Man arrangerar även resor och sommarkurser. Kursutbudet finns på hemsidan www.auktionsverket.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om