Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hamburgare som slår allt

Grillade hamburgare från eget kök slår allt vad du kan köpa i affären. Härligt saftiga, kryddiga eller milda, stora eller små - plötsligt är det du som bestämmer.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-07-21 03:00

Hamburgarens segertåg över världen har gynnats av flera, ganska osannolika faktorer. Allt från det amerikanska alkoholförbudet på 1920-talet till mer kördugliga bilar som fungerade året runt under 1930-talet.

Jo, det är faktiskt sant. Det amerikanska alkoholförbudet innebar att tusentals barer fick klara sig med läskedrycksförsäljning och då kom hamburgaren att bli det naturliga komplementet.

Mat på vägen
Första hamburgerkedjan, White Castle, grundades 1921. Tio år efter det började bilismen växa och behovet av "food on the road", det vill säga mat efter vägen fick omsättningen att skjuta i höjden. Dagens stora aktörer på hamburgermarknaden grundades på 1950-talet och ikonen "Big Mac" lanserades i slutet av 1960-talet.

Överlägset
Men vill man styra och ställa själv är det säkrast att stanna hemma och grilla sina egna burgare. Tekniken är hur enkel som helst och resultatet är överlägset. Utgå från ren nötfärs som stabiliseras med några matskedar vetemjöl. Mjölet gör att köttfärsen blir fastare och lättare att hantera. Det senare är viktigt om man grillar sina burgare.

Cheddar
Hamburgerdressing består av tre huvudingredienser som i regel alltid finns hemma: ketchup, senap och majonnäs. Tomat, isbergssallad, rå eller rostad lök och saltgurka är standardtillbehör. Den som vill kompletterar med cheddarost och stekt bacon. Om man nu inte tar ut svängarna än mer och grillar egna fiskburgare med vitlöksdressing eller kycklingburgare med currysalsa.


För 4 personer

600 g nötfärs

2 msk vetemjöl

1 krm svartpeppar

1/2 tsk salt

1 msk rapsolja eller rökig marinad

Till dressingen:

3 msk majonnäs

3 msk ketchup

2 msk mild senap

1/2 krm mald kummin

Till servering:

4 stora hamburgerbröd

2 stora tomater

2 hela saltgurkor

1/4 huvud isbergssallad

1 liten gul lök alt. 2 msk rostad lök

1. Blanda dressingen i god tid. Smaka av dressingen med salt, peppar och mald kummin.

2. Blanda köttfärs, kryddor och vetemjöl. Forma fyra rejäla hamburgare. Pensla hamburgarna med rapsolja eller rökig grillmarinad.

3. Grilla hamburgarna över fin glöd eller gas. Lossa hamburgarna försiktigt med stekspade när de vänds. Beräkna grilltiden till 2 minuter per sida. Efterstek gärna hamburgarna på ugnsfolie för att minska värmen.

4. Strimla isbergssalladen. Skiva saltgurkorna på längden och tomaterna som vanligt. Skiva löken tunt.

Rosta bröden. Grunda med sallad och lök på bröd, fortsätt med hamburgare och avsluta med tomat, saltgurka, dressing och bröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om