Hamburgarens segertåg över världen har gynnats av flera, ganska osannolika faktorer. Allt från det amerikanska alkoholförbudet på 1920-talet till mer kördugliga bilar som fungerade året runt under 1930-talet.
Jo, det är faktiskt sant. Det amerikanska alkoholförbudet innebar att tusentals barer fick klara sig med läskedrycksförsäljning och då kom hamburgaren att bli det naturliga komplementet.
Mat på vägen
Första hamburgerkedjan, White Castle, grundades 1921. Tio år efter det började bilismen växa och behovet av "food on the road", det vill säga mat efter vägen fick omsättningen att skjuta i höjden. Dagens stora aktörer på hamburgermarknaden grundades på 1950-talet och ikonen "Big Mac" lanserades i slutet av 1960-talet.
Överlägset
Men vill man styra och ställa själv är det säkrast att stanna hemma och grilla sina egna burgare. Tekniken är hur enkel som helst och resultatet är överlägset. Utgå från ren nötfärs som stabiliseras med några matskedar vetemjöl. Mjölet gör att köttfärsen blir fastare och lättare att hantera. Det senare är viktigt om man grillar sina burgare.
Cheddar
Hamburgerdressing består av tre huvudingredienser som i regel alltid finns hemma: ketchup, senap och majonnäs. Tomat, isbergssallad, rå eller rostad lök och saltgurka är standardtillbehör. Den som vill kompletterar med cheddarost och stekt bacon. Om man nu inte tar ut svängarna än mer och grillar egna fiskburgare med vitlöksdressing eller kycklingburgare med currysalsa.