Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gröt med fantasi

Börja dagen med en rejäl grötfrukost och det mesta kommer orda sig. Du orkar mer, slipper fastna i sockersugsfällan före lunch och risken att gå rätt in i väggen på eftermiddagen minskar.

Det finns massor av gryn och mjöl att koka gröt på. Toppa gärna med frukt, naturliga frön eller puffade osockrade gryn. Foto: Dan Strandqvist

Det finns massor av gryn och mjöl att koka gröt på. Toppa gärna med frukt, naturliga frön eller puffade osockrade gryn. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-02-18 03:00
De flesta har tusen knäppa undanflykter för att inte starta dagen med en sund frukost. Är det inte tiden som fattas skyller man på dålig morgonaptit eller att man minsann klarar sig på en skvätt kaffe och en rostad brödbit hur länge som helst. Och visst, har man startat sina dagar som ett uppskrämt rovdjur år ut och år in kan det ta lite tid att ställa om. Vill du starta om, se till att komma i säng i tid, gå upp lite tidigare och unna dig en frukost värd namnet. Efter några dagar kommer rutinen och snart nog känns vägen tillbaka till språngfikat som en omöjlighet.Nya möjligheter
En gång i tiden var gröten vår huvudsakliga föda. Den åts både nykokt, uppvärmd och till sist upparbetad med mjöl till en deg som utgjorde basen för matbröd. Då var de flesta sysselsatta inom jordbruket och råvarorna fanns utanför dörren. I dag är det affärerna som tagit över rollen som våra kornbodar. Till skillnad från gamla tider har utbudet av gryn, mjöl och frön mer eller mindre exploderat. Glädjande nog för alla som vill utforska sin matlagning för frukostgröt kan man testa om och om igen utan att det sätter alltför djupa spår i hushållskassan.Havregrynsgröt är antagligen vår vanligaste frukostgröt. Snabb och lättlagad. Snäll mot magen - men kanske inte så spännande. Prova att råriva äpple i havregrynsgröten, blanda i torkad frukt och toppa med puffat dinkelvete. Det blir skillnad, jag lovar.Blanda gryn
Risgrynsgröt tar lite tid att koka men kan i gengäld förberedas dagen innan. Värm gröten varsamt före servering och smaksätt med apelsin och kanel. Eller varför inte koka en riktig blandgröt med inslag av krossat linfrö och russin? Belöningen kommer direkt. Du får en bra start på dagen och kommer orka mer vare sig du arbetar med huvud, händer eller både och.
För 4 personer4 dl havregryn8 dl vatten1/2 tsk salt3 äpplen1 dl torkad, tropisk frukt1 dl dinkelpuffar1. Blanda havregryn och vatten i en kastrull. Låt gärna grynen stå och svälla i vattnet i 5 minuter innan kastrullen sätts på spisen. Det ger en smidigare och lenare gröt. Lägg även den tropiska frukten i blöt några minuter.2. Skala, kärna ur och riv äpplena grovt på rivjärn. Koka upp gröten i blötläggningsvattnet och tillsätt de rivna äpplena, avrunnen tropisk frukt samt salt. Låt gröten koka sakta i 3-4 minuter.3. Toppa gröten med dinkelpuffar och servera med mjölk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!