Gröt med fantasi
Börja dagen med en rejäl grötfrukost och det mesta kommer orda sig. Du orkar mer, slipper fastna i sockersugsfällan före lunch och risken att gå rätt in i väggen på eftermiddagen minskar.
Det finns massor av gryn och mjöl att koka gröt på. Toppa gärna med frukt, naturliga frön eller puffade osockrade gryn. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
En gång i tiden var gröten vår huvudsakliga föda. Den åts både nykokt, uppvärmd och till sist upparbetad med mjöl till en deg som utgjorde basen för matbröd. Då var de flesta sysselsatta inom jordbruket och råvarorna fanns utanför dörren. I dag är det affärerna som tagit över rollen som våra kornbodar. Till skillnad från gamla tider har utbudet av gryn, mjöl och frön mer eller mindre exploderat. Glädjande nog för alla som vill utforska sin matlagning för frukostgröt kan man testa om och om igen utan att det sätter alltför djupa spår i hushållskassan.Havregrynsgröt är antagligen vår vanligaste frukostgröt. Snabb och lättlagad. Snäll mot magen - men kanske inte så spännande. Prova att råriva äpple i havregrynsgröten, blanda i torkad frukt och toppa med puffat dinkelvete. Det blir skillnad, jag lovar.Blanda gryn
Risgrynsgröt tar lite tid att koka men kan i gengäld förberedas dagen innan. Värm gröten varsamt före servering och smaksätt med apelsin och kanel. Eller varför inte koka en riktig blandgröt med inslag av krossat linfrö och russin? Belöningen kommer direkt. Du får en bra start på dagen och kommer orka mer vare sig du arbetar med huvud, händer eller både och.