Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grönt är skönt i skördetid

Augusti är månaden då naturen bjuder på ett dignande överflöd.

Svenska sensommargrönsaker i wokpannan tillsammans med nudlar, nötter och blad.
Foto: Dan Strandqvist

Svenska sensommargrönsaker i wokpannan tillsammans med nudlar, nötter och blad. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-08-13 03:00
Låt sinnena smälta med nykokta rödbetor, smör och salt. Eller förlora vett och sans i en vegetarisk wokpanna för att till sist gotta dig i ett fat med nybakade hallongrottor med färska bär.Skördetiden är här. Nu börjar vi plocka in allt från rödbetor, morötter och kålrabbi till hallon och krusbär. Godis från skog och trädgård som vuxit sig smakrika över sommaren. Lägg därtill svamp och potatis och det känns som att man skulle kunna leva vegetariskt i månader. Jo, jag vet, många lever så året runt men jag har svårt att helt slita mig från det animaliska, så är det bara.Missat kålrabbin
Däremot är grönsaker en viktig del av kosthållet och så här års när växtriket dignar av godsaker får de spela huvudrollen i köket. Bara tanken på nykokta, späda rödbetor som njuts med en klick smör och en nypa flingsalt får det att vattnas i munnen. Eller varför inte riva eller finstrimla en nyskördad kålrabbi som råkost till frukostmackan eller lunchen. Kålrabbi är för övrigt ännu en grönsak som vi svenskar inte förmått ta till oss. Hur det har blivit så är svårt att förstå eftersom vi gladeligen tuggar i oss trist vitkålssallad var och varannan dag.I pannan
Kålrabbin är en kålsort, men smaken är så mycket mer förfinad. Vissa gör liknelser med sparris och betraktar kålrabbin som en sensommarprimör. Jag säger bara - köp och njut antingen den äts som råkost eller strimlad, lätt oljad och ugnsstekt i 20 minuter.Med köket fullt med nyskördade grönsaker känns det rätt att blanda friskt i en wok- eller stekpanna. Strimla lite vad du har och blanda med lätt förkokade nudlar och en kryddig chutney. Märkvärdigare än så behöver inte matlagning vara i en månad då naturen bjuder på mer än vi hinner ta till oss.
För 4 personer500 g färska rödbetor med blastAtt äta till:smörflingsalt1. Borsta och skölj rödbetorna helt rena från jord. Låt ett par centimeter av blasten samt hela rotspetsen sitta kvar. Lägg rödbetorna i stor kastrull och slå på vatten så det täcker med råge.2. Koka upp och sjud rödbetorna cirka 15 minuter, ibland något längre. Prova med sticka att de är mjuka men just inte mer. Överkoka inte.3. Slå av vattnet och skala rödbetorna när de går att hantera. Servera dem med rört smör och flingsalt. Jag brukar lägga upp dem i små portionsskålar eftersom de lätt glider runt på vanlig tallrik när de blivit lite smöriga och hala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!