Grönsak med heta släktband
Det finns inte mindre än 2 000 olika arter av paprika. Men det är bara en handfull arter som når matbordet, paprika och spansk peppar. Jodå, de är släkt, men medan paprikan är stor och förhållandevis mild är spansk peppar liten och het.
Räk- och paprikapanna. Mustigt god med tydlig smak av paprika, lök och svamp. Toppa med räkor som mår bäst av att dyka upp i sista stund. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
Inte undra på att paprika är av våra mest c-vitaminrika grönsaker, vilket den ungerske vetenskapsmannen Albert Szent-Györgyi insåg i slutet av 1930-talet. Han blev serverad färsk paprika men hade svårt att äta upp den. I stället hamnade grönsaken i laboratoriet där han snabbt insåg att man kunde utvinna stora mängder c-vitamin ur grönsaken. Fram till denna dag hade forskare bara kunnat utvinna små mängder c-vitamin men plötsligt stod man med 1,5 kilo rent c-vitamin utvunnet ur paprikor. En världssensation, inte minst som vitaminet motverkar skörbjugg vid långa sjöresor. Efterfrågan på c-vitamin innebar att en industriell vitaminproduktion började växa fram.Samma forskare fortsatte på sin paprikabana och blev senare mannen som skapade paprikapurén, en produkt som finns på ungerska hyllor än i dag.
För 4 personer800 g oskalade räkor1 röd paprika1 orange paprika1 grön paprika1 rödlök1 vitlöksklyfta100 g färska champinjonersmör och rapsolja2 dl grädde2 dl vatten1 msk paprikapulver1 tärning grönsaksbuljongmaizena till redningsalt och pepparAtt äta till:risblandad salladbladpersilja till garnityr1. Skala räkorna och ställ dem svalt. Strimla paprikorna och rödlöken. Skala vitlöksklyftan. Skiva svampen.2. Fräs paprika, rödlök och svamp i lika delar smör och rapsolja. Pressa i vitlöken och späd med grädde och vatten. Krydda med paprikapulver direkt i vätskan och låt allt koka upp. Red med maizena löst i vatten till simmig konsistens. Smula i en tärning grönsaksbuljong och låt allt sjuda 5-6 minuter.3. Smaka av med salt och peppar. Först nu vänds räkorna ner och grytan lyfts av spisen så räkorna bibehåller sin volym. Skaldjur som en gång kokats blir bara små och trista om de kokas upp ännu en gång.4. Servera pannan med ris och blandad sallad. Bladpersilja är typiskt ungerskt garnityr som både smakar gott och ser trevligt ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!