Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grönsak med heta släktband

Det finns inte mindre än 2 000 olika arter av paprika. Men det är bara en handfull arter som når matbordet, paprika och spansk peppar. Jodå, de är släkt, men medan paprikan är stor och förhållandevis mild är spansk peppar liten och het.

Räk- och paprikapanna. Mustigt god med tydlig smak av paprika, lök och svamp. Toppa med räkor som mår bäst av att dyka upp i sista stund. Foto: Dan Strandqvist

Räk- och paprikapanna. Mustigt god med tydlig smak av paprika, lök och svamp. Toppa med räkor som mår bäst av att dyka upp i sista stund. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-08-27 03:00
Naturens överflöd är inte ovanligt i växtriket. Vi använder en eller annan art medan övriga i släktet förblir ointressanta. I fallet paprika och spansk peppar är det mer än uppenbart. Intressant i sammanhanget är att i paprikans hemland Ungern gör man ingen större skillnad på paprika och peppar, åtminstone inte när det kommer till att beskriva grönsaken i ord. Båda tillhör släktet Capsicum och det räcker för att allt ska kallas paprika, må vara med varierande färg och styrka.Ungersk paprika och peppar odlas under ideala förhållanden. Klimat och jordmån är som klippt och skuren för paprika och peppar som får tunna skal som gör dem lättsmälta förutsatt att man klarar styrkan. Vädret är varmt och soligt och en riktigt fin sommar kan man ha upp mot 2000 soltimmar.C-vitamin
Inte undra på att paprika är av våra mest c-vitaminrika grönsaker, vilket den ungerske vetenskapsmannen Albert Szent-Györgyi insåg i slutet av 1930-talet. Han blev serverad färsk paprika men hade svårt att äta upp den. I stället hamnade grönsaken i laboratoriet där han snabbt insåg att man kunde utvinna stora mängder c-vitamin ur grönsaken. Fram till denna dag hade forskare bara kunnat utvinna små mängder c-vitamin men plötsligt stod man med 1,5 kilo rent c-vitamin utvunnet ur paprikor. En världssensation, inte minst som vitaminet motverkar skörbjugg vid långa sjöresor. Efterfrågan på c-vitamin innebar att en industriell vitaminproduktion började växa fram.Samma forskare fortsatte på sin paprikabana och blev senare mannen som skapade paprikapurén, en produkt som finns på ungerska hyllor än i dag.
För 4 personer800 g oskalade räkor1 röd paprika1 orange paprika1 grön paprika1 rödlök1 vitlöksklyfta100 g färska champinjonersmör och rapsolja2 dl grädde2 dl vatten1 msk paprikapulver1 tärning grönsaksbuljongmaizena till redningsalt och pepparAtt äta till:risblandad salladbladpersilja till garnityr1. Skala räkorna och ställ dem svalt. Strimla paprikorna och rödlöken. Skala vitlöksklyftan. Skiva svampen.2. Fräs paprika, rödlök och svamp i lika delar smör och rapsolja. Pressa i vitlöken och späd med grädde och vatten. Krydda med paprikapulver direkt i vätskan och låt allt koka upp. Red med maizena löst i vatten till simmig konsistens. Smula i en tärning grönsaksbuljong och låt allt sjuda 5-6 minuter.3. Smaka av med salt och peppar. Först nu vänds räkorna ner och grytan lyfts av spisen så räkorna bibehåller sin volym. Skaldjur som en gång kokats blir bara små och trista om de kokas upp ännu en gång.4. Servera pannan med ris och blandad sallad. Bladpersilja är typiskt ungerskt garnityr som både smakar gott och ser trevligt ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om