Grönsak med heta släktband
Det finns inte mindre än 2 000 olika arter av paprika. Men det är bara en handfull arter som når matbordet, paprika och spansk peppar. Jodå, de är släkt, men medan paprikan är stor och förhållandevis mild är spansk peppar liten och het.
Räk- och paprikapanna. Mustigt god med tydlig smak av paprika, lök och svamp. Toppa med räkor som mår bäst av att dyka upp i sista stund. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
Inte undra på att paprika är av våra mest c-vitaminrika grönsaker, vilket den ungerske vetenskapsmannen Albert Szent-Györgyi insåg i slutet av 1930-talet. Han blev serverad färsk paprika men hade svårt att äta upp den. I stället hamnade grönsaken i laboratoriet där han snabbt insåg att man kunde utvinna stora mängder c-vitamin ur grönsaken. Fram till denna dag hade forskare bara kunnat utvinna små mängder c-vitamin men plötsligt stod man med 1,5 kilo rent c-vitamin utvunnet ur paprikor. En världssensation, inte minst som vitaminet motverkar skörbjugg vid långa sjöresor. Efterfrågan på c-vitamin innebar att en industriell vitaminproduktion började växa fram.Samma forskare fortsatte på sin paprikabana och blev senare mannen som skapade paprikapurén, en produkt som finns på ungerska hyllor än i dag.