Grillat med lätta tillbehör
Saftiga och smakrika köttbitar från grillen behöver inga feta tillbehör för att smaka gott. Blanda egna kryddiga marinader och glaze och ersätt potatis med spännande frukt- och grönsaksblandningar. Mer smak och mindre fett, enkelt uttryckt.
Whiskymarinerad fläskkarré med spännande sallad och grillat granatäpple. Foto: Dan Strandqvist
Foto:
Tänk också på att marinaden ska vara stark och koncentrerad när man smakar på den.
Var däremot försiktig med salt i marinaden eftersom salt inte bara smaksätter utan även drar saften ur köttet redan under marineringstiden. Salt marinad slutar med torrt kött.
Glöm inte att glaza
Glaze är ett slags eftermarinad som penslas på köttet i absolut sista stund. Eftersom nästan all glaze är söt fungerar den som rena drivmedlet på grillen. För att undvika onödig eld i glödbädden är det säkrast att lyfta bort köttet från grillgallret innan man penslar på sin glaze.
Gemensamt för all glaze är att den ger köttet, eller det man penslar glazen på, en blank och tilltalande yta. Bra, inte minst om man känner sig osäker vid grillen och låter köttet ligga över glöden för länge.
En bra glaze kan faktiskt rädda en övergrillad köttbit så länge den inte är vidbränd.
Whisky som krydda
Från västra Skottland och dess övärld kommer den riktigt rökiga whiskyn. Whiskykännare älskar den medan andra tycker den är närmast odrickbar. Några matskedar av den sträva drycken får grillmarinader att växa i smak.
Om man inte har tillgång till whisky kan man ersätta den med liquid smoke, ett slags flytande röksmak som finns bland specialkryddorna i välsorterade affärer.
Både whisky och liquid smoke är mycket dominanta så snåla med dropparna vid smaksättning av marinader eller glaze.
Pensla under grillningen
Kyckling, speciellt kycklingfilé utan skinn, är magert kött som kräver löpande pensling med marinad för att inte torka ur under grillningen. Kyckling smakar bra med fransk grönsaksröra som är saftigare än sås. Bra om köttet skulle bli lite torrt.
Ett annat knep för att inte köttet ska torka ut är att fylla det med bacon.
Grill eller barbecue
Grillning kan indelas i två huvudkategorier. Vanligast är att grilla utan lock, det vi i dagligt tal kallar just grillning. Här regleras värmen genom att gallret flyttas uppåt eller nedåt, allt efter behov.
Den andra metoden kallas barbecue vilket innebär att man grillar under lock. Här regleras värmen med ventiler som styr lufttillförseln. Den heta luften smaksätter och tillagar maten ungefär som i en ugn.
Kött som grillas enligt barbecuemetoden får mer röksmak men mjukare yta än kött som grillas på öppet galler.