Tidig vår är skördetid för nässlor. De späda skotten från är både godast och rikast på vitaminer. Här trängs massor av c-vitamin, järn och kalcium som tillsammans med en stor dos klorofyll gör underverk i vårtrötta kroppar. Att det dessutom är gratis gör inte saken sämre.
På med handskarna och ut och skörda i vårsolen. Förväll bladen hastigt och bjud dem i grovt hackade i krämig stuvning till god pasta.
Pasta med nässlor
4 personer
500 g färsk pasta
salt och svartpeppar
olivolja
Till stuvningen:
2 liter färska nässlor (motsvarar 4 dl förvällda)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 1/2 msk olivolja
2 msk vetemjöl
3 dl grönsakbuljong, helst kokande
2 dl mager grädde
salt och peppar
1. Koka upp rikligt med vatten och tippa i nässelskörden. Låt allt koka ett par minuter innan nässlorna tippas upp i durkslag och överflödigt vatten ruskas bort. När nässlorna svalnat så de kan hanteras hackas de grovt.
2. Koka upp tre deciliter grönsaksbuljong på tärning eller fond. Hacka gul lök och fräs bitarna med pressad vitlök och olivolja i kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med het buljong till tjock stuvning. Fortsätt omedelbart med mager grädde till mer smidig stuvning som får sjuda sakta i fem minuter.
3. Vänd ner nässlorna och låt allt dra på eftervärmen några minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
4. Koka pasta och låt den rinna av i durkslag. Ringla över olivolja och krydda lätt med svartpeppar. Fördela pasta på tallrikar och toppa med nässelstuvningen.