Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gott från bakgården

Vi brukar irriterat meja ner den med lie på sommaren, trädgårdens kanske nyttigaste grönsak - nässlan. Dessa brännande gröna rackare som växer som bäst bakom knuten där jorden är extra kväverik.

Foto:

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-05-20 11:27

Tidig vår är skördetid för nässlor. De späda skotten från är både godast och rikast på vitaminer. Här trängs massor av c-vitamin, järn och kalcium som tillsammans med en stor dos klorofyll gör underverk i vårtrötta kroppar. Att det dessutom är gratis gör inte saken sämre.
På med handskarna och ut och skörda i vårsolen. Förväll bladen hastigt och bjud dem i grovt hackade i krämig stuvning till god pasta.

Pasta med nässlor
4 personer

500 g färsk pasta
salt och svartpeppar
olivolja
Till stuvningen:
2 liter färska nässlor (motsvarar 4 dl förvällda)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 1/2 msk olivolja
2 msk vetemjöl
3 dl grönsakbuljong, helst kokande
2 dl mager grädde
salt och peppar

1. Koka upp rikligt med vatten och tippa i nässelskörden. Låt allt koka ett par minuter innan nässlorna tippas upp i durkslag och överflödigt vatten ruskas bort. När nässlorna svalnat så de kan hanteras hackas de grovt.
2. Koka upp tre deciliter grönsaksbuljong på tärning eller fond. Hacka gul lök och fräs bitarna med pressad vitlök och olivolja i kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med het buljong till tjock stuvning. Fortsätt omedelbart med mager grädde till mer smidig stuvning som får sjuda sakta i fem minuter.
3. Vänd ner nässlorna och låt allt dra på eftervärmen några minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
4. Koka pasta och låt den rinna av i durkslag. Ringla över olivolja och krydda lätt med svartpeppar. Fördela pasta på tallrikar och toppa med nässelstuvningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!