Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gospellegenden har flyttat hem

Gospelsångerskan Cyndee Peters fann både kärleken och slog igenom som artist i Sverige. Efter drygt 40 år i landet har gospellegendaren återvänt till uppväxtstaden New York.

Foto: HENNY RAY ABRAMS

Stockholm (TT Spektra)2011-09-08 03:00

- Jag har bott i New York sedan jag var 14 år så jag betraktar mig som en New York City girl, säger Cyndee Peters över telefonlinjen från sitt vardagsrum på 19:e våningen på Manhattans Upper West Side.

Till vänster flyter Hudson-floden, rakt fram skymtar George Washington-bron i fjärran.
Sirenernas larm hörs
som aldrig under åren i Sollentuna norr om Stockholm.

- Jag ville återvända hem medan jag fortfarande är frisk, förklarar hon flytten från Sverige för ett halvår sedan.

Under dessa sex månader har hon hunnit med mycket: skaffa sig ett nytt hem, försäkring, körkort, sjunga och förenas med familj och gamla vänner liksom möta nya.

Lämnade USA
- Jag har fått många nya kompisar. För dem är jag inte artisten Cyndee Peters, utan bara Cynthia. Det går bra det med, skrattar hon medryckande.

Modet att bryta upp och prova nytt kommer från Cyndee Peters ensamstående mamma som en dag packade pinalerna, samlade ihop sina fyra döttrar och flyttade från den djupt segregerade staden i North Carolina till New York.

- Jag fick en kulturchock, men trivdes på en gång.

Modet kom väl till pass när 22-åriga Cynthia träffade sitt livs kärlek, Lasse Strandell, under en rundresa i Europa. De gifte sig och bosatte sig i Sverige.

- Vi hade ett bra liv så länge han levde (bortgången 1985, reds. anm.).

Gospelmusiken kom in i hennes liv långt tidigare. Redan som liten sjöng hon i kyrkan och vid sidan om studier i socialantropologi och diverse jobb fortsatte hon att sjunga på småklubbar och kyrkor i Sverige.

- Gospelmusik är en del av mitt kulturarv. Den är en självklar del av mig och tilltalar mitt hjärta.

Likväl hade en karriär som gospelsångerska aldrig föresvävat henne.

- Nej, jag tänkte aldrig på att bli artist.

Sjöng med Mandela
En audition för dåvarande Rikskonserter 1972 (på makens initiativ) ändrade allt. Överallt togs hon emot med öppen famn. Det blev stora framträdanden, tv-program och projekt land och rike runt.

- Det är stort att uppemot 80 000 körsångare runt om i världen har öppnat sina hjärtan för mig och tillåtit mig att dela mitt kulturarv med dem de senaste 40 åren.

Nelson Mandela är en av de celebriteter som delat kulturarvet med henne. De möttes på en konsert till hans ära på Konserthuset i Stockholm dagen efter att han 1993 mottog Nobels fredspris. Hon sjöng We shall overcome medan han satt vid honnörsbordet på scen. Plötsligen reste han sig upp, gick fram till henne, tog hennes hand och sjöng med.

- Jag blev så knäsvag att jag höll på att tuppa av. Det glömmer jag aldrig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om