Kylskåpets avrinningshål är platsen som Gud glömde. Eller i alla fall platsen som du och jag glömde. Att städa. För handen på hjärtat - hur många gånger har du gjort rent där?
- Folk känner inte till att man ska göra rent där, de flesta vet inte ens att det finns ett avrinningshål i kyskåpet. Så det samlas massor av bakterier där. I alla hem vi varit i har det varit en bortglömd plats, säger Marléne Eriksson.
FörvånadTillsammans med Marie-Louise Danielsson-Tham har hon besökt skitiga hem för att spela in tv-programmet Rent hus. Och alla som har sett de första programmen kan väl vara överens om att det har varit skitigt. Men driver man en städfirma som Marléne, och är man veterinär och professor i livsmedelshygien med en doktorsavhandling om avloppsvatten bakom sig som dessa damer, blir man inte äcklad i första svängen.
- Äcklad? Nej men lite förvånad kanske över hur stökigt folk kan ha det, säger Marléne.
Och Marie-Louise fyller i:
- Jag är veterinär och van vid allehanda dofter. Men jag blir i alla fall lite konfunderad.
Rensar inte magenUnder lunchen vi äter tillsammans ber Marie-Louise att slippa groddarna - på grund av risken för salmonella. Hon känner allt för väl till vilka bakterier som kan finnas var. Och vilka som är farliga.
- Det där snacket om att lite skit rensar magen är bara ljug. Ingen får bättre immunförsvar av sjukdomsalstrande bakterier.
Det är därför man ska städa hemma. Bakterier och mögel kommer nämligen som ett brev på posten när vi börjar slarva med städningen. Kök och badrum är viktigast.
- Håller man inte rent i kylskåpet kan det bli farligt. Gammal mat som står och möglar sprider mögelsporer till all annan mat och många bakterier kan föröka sig även i kylskåpstemperatur, säger Marie-Louise.
Viruspartiklar
Badrummet är inte heller något man ska slarva över.
- Har någon haft vinterkräksjukan är det särskilt viktigt med extremt god hygien. Ett gram avföring innehåller hundra miljoner viruspartiklar, och det krävs bara tio för att man ska bli sjuk.
En lunchgäst vid bordet bredvid vänder sig och muttrar något surt om att det ju i alla fall är tur att man inte är kvackelmagad med tanke på samtalsämnet kring vårt bord. Nej, kvackelmagad bör man nog inte vara i sällskap med dessa damer.
Fakta/Den glömda vårstädningen:
Vårstädningen är en allt mer bortglömd tradition i vårt land. Men inte desto mindre viktig! Det här bör du göra varje vår enligt städexperterna:
+ Häng ut och vädra alla kläder.
+ Torka ur garderoberna. I alla lägenheter som Marie-Louise och Marléne besökt med Rent Hus hittade de pälsängrar som trivs i dammiga garderober och äter hål på textilier.
+ Tvätta eller vädra och packa ner vinterkläderna på sommarförvaring
+ Torka bakom elementen.
+ Torka av väggar.
+ Tvätta fönster.
+ Gå igenom skåp och skafferier i köket. Rensa ut påsar med utgånget datum och torka ur ordentligt, annars kommer mjölbaggarna snart på besök.
+ Glöm inte värmeskåpet under spisen. Många förvarar knäckebröd där och smulorna blir perfekt utfodring för mjölbaggar om man inte håller rent.
+ Gå igenom kylskåpet ordentligt, och glöm inte att göra rent avrinningshålet där en massa bakterier samlas. Det ska finnas en särskild nål för att göra rent där - men många slänger den för att de inte vet vad det är. Använd tops om du saknar nålen.