Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gentleman fyller 55

Efter många år av påtryckningar från olika håll ser det ut som att Klas Östergrens genombrottsroman Gentlemen och uppföljaren Gangsters, kommer att bli tv-serie.  Men att återigen arbeta med boken som han skrev i tjugoårsåldern, tycker han känns rätt avlägset.

Foto: MIKAEL ANDERSSON / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2010-02-17 03:00
Klas Östergrens intresse för litteratur vaknade någon gång under gymnasietiden och endast 17 år gammal satte han sig i en lägenhet ensam med sin skrivmaskin och skrev Attila som skulle blir hans debutroman. - Som tur är klarar jag av ensamheten väldigt bra. Men det är ofta ett mycket påfrestande jobb, säger han och berättar att han för bara några år sedan funderade över om det verkligen var det här han skulle hålla på med. - Men så tänkte jag att det finns väl ingen som vill ha en outbildad 50-åring på en arbetsplats - så då är det väl lika bra att fortsätta tills man ska dö. "Livet gör sig påmint"
Att bara sitta ensam och skriva är en sak, men Klas Östergren är inte bara författare, han är även pappa till fyra barn. Dessutom har han en gård som måste skötas om. Vardagen beskriver han som transporter av ungar till skolor och idrottshallar, matinköp, matlagning städning, rensa rabatter och så här års - snöskottning. - Livet gör sig påmint, säger han och erkänner att han kan bli ordentligt sur om han blir avbruten i sitt jobb, speciellt om han är mitt inne i en arbetsprocess. Samtidigt vet han att det är en tid som han med stor sannolikhet kommer att sakna när barnen är utflugna. - Det är en ständig kamp om var man ska lägga krafterna. Det finns ingen lösning på det. Man får göra det bästa av det, men jag tror att jag klarar det ganska bra. Använder sig själv
Ett sätt att få bukt med detta var beslutet att flytta till Österlen för tjugo år sedan. Avhållsamheten från stadskulturen sparar tid och ger arbetsro. Men mellan varven har han det han kallar för tankningsperioder då han träffar mycket folk, och på olika vis fyller på med nytt material och nya intryck som han kan använda i arbetet. Inte sällan hämtar han från sitt eget liv, och i ett antal böcker är romanfiguren påfallande lik honom själv. - Men det beror inte på att jag är så intresserad av mig själv, utan det är ett sätt att berätta, en slags kunskapsprocess. Sen använder jag, naturligtvis, en mängd egna upplevelser och för mig är det egalt om det är självbiografiskt eller inte. Och jag tycker inte att man behöver skriva folk på näsan och säga "det här är bara en bok, så du ska inte tro att det betyder något."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om