Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Går på magkänslan

Skådespelaren och dramatikern Shima Niavarani är självlärd. Det hon kan har hon lärt sig genom att öva på publiken, bland annat i braksuccén Autodidakt i enmansakt. Hon vill beröra så det känns i kroppen. För det är först då som man kan förändras en smula.

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2010-07-05 03:00
Shima Niavarani har just fraktat den sista pinalen från Dramaten efter tv-inspelningen av musikalen Shima är en übermensch. Hon har inte bara spelat alla 15 roller, utan även skrivit manus, regisserat, gjort scenografin och producerat.Har det varit roligt?- Roligt? Det här är mitt liv. Det är otroligt mycket hårt arbete, men i slutändan sover jag gott för jag har tagit besluten själv, säger hon och berättar i nästa andetag att hon har hunnit med ett tjugotal produktioner sedan genombrottet för sex år sedan. Då var hon 19 år.Hinner du andas mellan varven?- Ja, min passion att beröra är mitt sätt att andas, att hantera verkligheten. Det är så jag fungerar som människa. Jag utgår ifrån det som flimrar till i hjärtat och går på min magkänsla. Det gör jag också i andra sammanhang, magkänslan är kärnan i det som är jag.Till skillnad från de flesta skådespelare och dramatiker har hon ingen yrkesutbildning.Hur har du lärt dig att domptera publiken så väl?- Tack för komplimangen. Jag är självlärd, jag har övat genom publiken. Jag går på intuition, min drift är att beröra. Därför bär det fram. Jag vill att folk ska bli berörda: gråta, skratta, uppleva något fysiskt när de ser en föreställning. Först då kan man förändras en smula.Varifrån detta oändliga behov att beröra kommer är hon förtegen om. För att kunna närma sig andra måste hon behålla sina hemligheter, framhåller hon. Ändå en glimt från hennes dramatiska och händelserika förflutna:Som fyraåring flydde hon hemlandet Iran med familjen. Därefter flyttade de från det ena stället till det andra: Turkiet, Örnsköldsvik, Jämtland - och Upplands Väsby, på vars torg nioåriga Shima framträdde för första gången. Med Mariah Careys låt Without you.Blygheten borta
Häromdagen blev hon påmind om hur blyg hon var. En barndomskompis visade henne en gammal videofilm.- Jag blev väldigt rörd av att se mig själv, eftersom jag var så blyg. Jag dolde mig bakom alla tjejer och vågade inte komma fram. Jag var blyg, känslig, inåtvänd och ofta omgärdad av vuxna. Jag var mycket själv med min fantasi. Jag talade riktigt lite, men skrev mycket. Jag har en hel kartong med dagböcker.Men av blygheten märks ingenting när hon står på scen.- Jag är inte asocial och jag har många vänner, men jag tycker mer om att existera med andra när jag står på scen. Det finns något extremt vackert i en folkmassa.
Namn: Shima Niavarani.Fyller: 25 år den 7 juli 2010.Gör: Skådespelare, artist och dramatiker.Bor: Stockholm. Efter att ha varit bostadslös i fem år har hon nu en egen lägenhet.Familj: Mor, far, mormor och brodern, skådespelaren Shebly Niavarani, som fyller år samma dag. Därutöver en stort släkt världen över.Aktuell: Med musikalen Shima är en übermensch som ska sändas i SVT2 i oktober. Dessutom spelar hon en av huvudrollerna i Radioteaterns Statsministerns döttrar. Medverkar också i årets julkalender i SVT. Samt i en ännu hemlig långfilmsinspelning.
Karriär i korthet:
Genombrott vid 19 års ålder med den egna föreställningen Autodidakt i enmansakt, som turnerade med Riksteatern i ett år. Sedan dess har hon medverkat i ett tjugotal produktioner inom teater, film och tv och haft över 300 framträdanden runt om i landet. Bland dessa en av huvudrollerna i danske Simon Stahos senaste långfilm Kärlekens krigare och huvudroller i teaterföreställningar som Bageriet av Brecht i Lars Rudolfssons regi, Tjuven av Göran Tunström och Drottning Kristina i regi av Farnaz Arbabi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om