Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fräscha nya rätter av julmaten

Har du julmat kvar och stönar vid blotta tanken på att äta julskinka till middag eller doppa lussekatter till eftermiddagskaffet? Här kommer tips som förvandlar den sista julmaten till något helt nytt.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2010-01-07 03:00
Lika efterlängtad som julmaten är dagarna för jul, lika trött brukar man bli på den när helgerna är över. Förutsatt att den inte hunnit bli dålig är det synd att bara kasta bort skinka och korvar. Den rimmade julskinkan funkar alldeles utmärkt som fyllning i pizzor. På köpet får man användning för kanter av julosten som rivs och förvandlas till pizzaost. Se bara till att skinkan får sällskap av färska grönsaker som gör pizzorna både nyttigare och godare.Rätt för många
Pytt i panna kanske inte låter som något man längtar efter direkt efter jul. En hemskuren pytt behöver i och för sig inte skämmas för sig, men det känns ändå ganska uppenbart varför man lagar den just nu. Ger man sig i stället på den indonesiska varianten Nasi goreng, en risrätt som kan eller bör innehålla både skinka, kyckling och räkor blir avsikten inte lika uppenbar. Rätten är praktisk eftersom den kan lagas på relativt små mängder kött eller skaldjur. Dryga ut med lök, riven vitkål, strimlade morötter eller fryst grönsaksblandning och det blir snabbt mat till hela familjen eller mer än så. En kallrörd vitlökssås baserad på mager crème fraiche och lättmajonnäs smakar gott till både risrätten och pizzan.Rester av skinka och korv kan även ta vägen till bordet via wokpannan. Med färsk chili och ingefära är det ingen match att dölja julsmakerna och tillsammans med strimlade färska grönsaker blir restmaten fräsch och tilltalande.
För 4 personerTill degen:1/2 paket jäst1 1/2 dl ljummet vatten2 msk olivolja1 kryddmått salt4 1/2 dl vetemjölTill fyllningen:3 dl färdig tomatsås, gärna basilikakryddad5 dl riven ost300 g fint strimlad skinka1 gul lök1 grön paprika100 g champinjoner3-4 tomater1 kruka färsk basilikaTill vitlökssåsen:2 dl mager crème fraiche2 msk majonnäs, gärna lätt1-2 vitlöksklyftor1/2 tsk vitvinsvinägersalt och peppar1. Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, olja och sist vetemjöl. Arbeta samman en smidig deg som får jäsa under bakduk i 30 minuter.2. Förbered fyllningen. Riv osten, strimla skinkan, skär löken i smala klyftor, skiva champinjonerna och skär paprika och tomater i bitar.3. Rör samman crème fraiche och majonnäs till vitlökssåsen. Pressa eller riv vitlöksklyftorna och blanda i. Några droppar vitvinsvinäger friskar upp smaken. Avsluta med salt och vitpeppar. Kyl såsen.4. Dela degen i fyra delar som kavlas ut på mjölat bakbord. Lyft över degen till plåtar täckta med bakplåtspapper. Bred ut lite tomatsås mitt på degen men lämna 6-7 centimeter utan sås längs kanterna.Lägg ett lager riven ost på tomatsåsen och avsluta med skinka och grönsaker. Vik upp kanterna så pizzorna får "båtform".5. Grädda pizzorna mitt i 250 graders ugn cirka 5-6 minuter. Degkanten ska få färg men inte bli bränd. Garnera de färdiga pizzorna med färsk basilika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!