Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från Arvid Falk till vampyrpappa

Få har fått vara med på banan så länge som skådespelaren och författaren Per Ragnar. Men så kommer också publiken från alla generationer. Nu senast har han även nått skräckfilmsälskarna.

Foto: NIKLAS LARSSON / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-05-27 03:00

Man kunde tro att Per Ragnar skulle lyfta fram några riktigt minnesvärda roller ur karriären, som svar på frågan om vad han är mest nöjd med att ha åstadkommit i sitt liv. Eller kanske nämna att det var han och ingen annan som fick ta över efter Lennart Hyland som programledare för miljonpublikprogrammet Gomorron Sverige på 1980-talet.

Men icke. Det han framhåller är vad han kallar sitt "livskurage", att han i hela sitt vuxna liv har missionerat för vegetarisk kost, motion, yoga och tron på reinkarnation. Den unge Per Ragnar kom in på det spåret genom hälsoprofeten Are Waerland.

Ville berätta
När han uppmärksammades som ungt teatergeni under åren på Dramatens elevskola så bestämde han sig för att använda kändisskapet till att väcka svenskarnas intresse för livsstilen.

- Det som då kallades ockult pyttipanna, eller bara betraktades som väldigt egendomligt, finns det i dag inte en dagstidning som inte skriver om. Så bevisligen har jag brutit mark för många av de här tankarna, säger Per Ragnar.

Fast en hel del annat har han förstås hunnit med under sina 50 verksamma år. Själv talar han om sin publik som tre generationer. De äldsta var med på tv-teaterns tid och följde de påkostade tv-serieklassikerna. Mellansegmentet är mellan 30 och 40 år och tänker på Gomorron Sverige, medan de yngre känner honom som vampyrpappa i Låt den rätte komma in och som den psykopatiske pastorn Sten Frisk i Tre kronor.

Skrämde skolbarn
Att han därmed har fått se en ny vår som skräckfilmsskådis stör honom inte ett dugg. Sten Frisk fick skolbarn att skrika högt när de såg honom på stan.

Rollen tog han för att manus var välskrivet och gav honom chansen att gestalta en religiös hycklare. Även vampyrpappan ser han som ett psykologiskt porträtt snarare än skräck.

- Man försöker alltid försvara sin figur, och jag upplevde Håkan i Låt den rätte... som en liten ensam farbror som hittar sin enda möjlighet till mänsklig kontakt genom att serva den androgyna varelsen med det hon behöver, det vill säga blod.

- Jag har en dotter som är tio år och kan utan vidare ställa upp på uttrycket "redo att gå över lik" för min dotter -
så ickevåldsmänniska jag är.

Pappa vid 60
Dottern fick han sent i livet, vid 60 års ålder. Samvaron med henne har lett till att även arbetet har blivit roligare, "för det är inte livsviktigt längre, men det är livsbejakande." Och arbeta tänker han fortsätta med tills han stupar. Rollerna fortsätter ju att komma, numera anlitas han även av en yngre generation regissörer.

Vad har du kvar att göra?

- En gång i tiden fick jag göra så många präktiga läkare, psykologer och tjusiga gossar att jag blev mätt på det. Men nu skulle jag hemskt gärna göra lite trevliga människor igen. Eller en riktigt rolig roll. Jag spelade fars
förra sommaren mot bland andra Mia Poppe. Helkul!

Namn: Per Ragnar.

Fyller: 70 år den 29 maj 2011.

Familj: Gift med Veronica, dottern Fredrika, 10.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Aktuell: Turnerar med ett monolog- och musikprogram om att bry sig om, tillsammans med musikerna Sulo och Idde Schultz. Gör i dagarna sin 188:e gestaltning av Martin Luther, samt föreläser runt om i landet utifrån sin bok Om bland tusen stjärnor: en tankebok om döden.

Karriär i korthet: Dramatens elevskola 1962-1965, regiassistent åt Ingmar Bergman året därpå. Har sedan dess varit verksam som skådespelare, författare, regissör och föreläsare.

Några roller: ung läkare med samvetsproblem i Janne Halldoffs Korridoren (1968), Arvid Falk i tv-serien Röda rummet (1970), den unge fänriken Ancker i beredskapsserien Någonstans i Sverige (1973), psykopaten Sten Frisk i serien Tre Kronor (1996-1999), Adolf Hitler i den egenhändigt skrivna och regisserade monologpjäsen Hitlers bordssamtal, vampyrpappa i Låt den rätte komma in.

Utmärkelser: Prosanapriset för 40 års information i alla medier om hälsa och livsstil.

Så firar jag födelsedagen: "Varje födelsedag är viktig att fira av tacksamhet för att man får vara med och uppleva saker - men inte 70-årsdagen mer än någon annan dag. Så jag svarar: på okänd ort."

Om att fylla 70: "Jag struntar fullständigt i vad siffrorna står för, men jag vet rent faktiskt att jag har fått vara högproduktiv i 50 år och är så fortfarande, och det är något enormt att få vara med om. För att få vara med så länge måste man dessutom vara identifierbar, och det är jag bevisligen."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om