Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fortkörningen som förändrade hans liv

Från tillvaron som ett extremt blygt barn växte Björn Eriksson upp till att bli en av landets mest debattlystna statliga tjänstemän. Den hyperenergiske förre landshövdingen skämtar gärna om sin fortkörning som rikspolischef.

Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2010-12-06 03:00
Allra minst inger Björn Eriksson intrycket av att vara någon blyg viol. Den extrema blygheten och osäkerheten växte han ifrån då kroppen tog ett skutt i 14-årsåldern. Hustrun sedan fyra decennier, Helena, intygar:- Björn är mycket energisk, målmedveten och har en outtröttlig arbetskapacitet som kan däcka de flesta omkring honom. Även om han kan vara lite väl envis, så har han humor.Vilket han inte är sen med att själv demonstrera vid tal om hans beryktade fortkörning som rikspolischef i oktober 1994.- Jag gav fortkörningen ett ansikte. Ett tag blev det skriverier och många krävde min avgång, men sedan hördes andra tongångar. Folk ville kunna känna igen sig i höga chefer.Berättas det fortfarande några skämt om fortkörningen?- Det kan du klappa dig på, säger han med ohöljd stolthet och fortsätter:- Så fort Björn Eriksson ser en journalist springer han. Ofta hinner han i kapp.Anfall bästa försvar
Den mediala frispråkigheten föregicks emellertid av 14 tysta år som hög chef på finansdepartementet under vilka han var "livrädd för journalister". Då skulle enkom ministern uttala sig i media. Denna ofrivilliga tystnad blev ett minne blott när han 1983 utnämndes till generaltulldirektör och chef för Tullverket och Kustbevakningen.- Många säger att mina debattkaskader berodde på denna 14-åriga tystnad.Under tiden som en "tvättäkta statlig byråkrat", ett epitet han vårdar ömt, flödade de mediala utspelen. Inte sällan var han själv under attack och kände motvinden.- Då tar jag ett steg framåt. Anfall är bästa försvar. Då vinner man större respekt än om man går till reträtt eller gömmer sig.Fyrtio år för staten
Nej, att dölja sig bakom en gardin vore inte likt honom. Under sin rekordlånga tid som landshövding i Östergötlands län fann han ett nöje i att vara länken mellan medborgarna och staten vid allsköns problem. Möjligen kunde också något annat ligga bakom utnämningen till Årets östgöte 1998. Som landshövding var han med om 4 033 invigningar.- Det är viktigt att ha kontakt med vanligt folk. Jag har aldrig hoppat av något uppdrag när jag fick en finare inbjudan. Utom när kungen kallade ett par gånger och då erbjöd jag en annan tid.Fastän Björn Eriksson i fjol avslutade sitt fyrtioåriga värv som statlig tjänsteman, har han händerna fulla. Ett tiotal uppdrag inom såväl den privata som den offentliga sektorn förgyller tillvaron.- Det känns himla bra. Min bästa tid är nu, sjunger han på Jan Malmsjömanér.
n Namn: Björn Eriksson.n Ålder: 65 år den 7 december 2010.n Gör: Mångsysslare.n Bor: Stockholm och Ydre i Östergötland.n Familj: Hustrun Helena, döttrarna Charlotta och Gabriella.n Karriär i korthet: Avlade examen vid Handelshögskolan i Stockholm 1968, varefter han var banktjänsteman i Sparbanksrörelsen. Finansdepartementet/Budgetdepartementet, som departementssekreterare 1969-1976, departementsråd 1977-1981 och budgetchef 1981-1983. Generaltulldirektör och chef för Tullverket och Kustbevakningen 1983-1988, rikspolischef 1988-1996. President i World Customs Organization (WCO) 1986-1988. President i Interpol 1992-1996. Landshövding i Östergötlands län 1996-2009.n Utmärkelse i urval: Konungens medalj i 12:e storleken i Serafimerordens band för utomordentliga statstjänstemannainsatser.n Så firar jag födelsedagen: "En knepig fråga. På dagen har jag ett sammanträde med Göta kanalbolaget, men på kvällen är jag öppen för erbjudanden."Om att fylla 65: "Det känns himla bra. Min bästa tid är nu."n Favoritfilmer: "Naturfilmer. Inte polisfilmer för då retar jag mig bara på alla fel."n Favoritböcker: Historieböcker.n Lyssnar helst till: Allätare med fäbless för operetter och opera. På senare tid även dansbandsmusik.n Favoritplats: Lantstället i Ydre.n Fritid: "Jag är sportintresserad och älskar dessutom att fälla träd och lösa korsord."n Saker som engagerar mig: "Ideella uppdrag. Jag har uppdrag både i Barndiabetesfonden och Svenska skidskytteförbundet."n Blir lycklig av: "Inget är så roligt som en utmaning som jag inte vet hur jag ska tackla."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om