Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Författare trycker sina egna böcker

Författarförbundet startar print on demand-bolaget Dejavu tillsammans med tre välkända förläggare. Tanken är att svenska författare på egen hand ska kunna ge ut äldre böcker som inte längre finns i tryck.

Författarförbundets ordförande Mats Söderlund. Foto: Dan Hansson/SvD/Scanpi

Författarförbundets ordförande Mats Söderlund. Foto: Dan Hansson/SvD/Scanpi

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2009-12-01 03:00
Svenska Författarförbundet har på senare tid jobbat allt mer aktivt med att hjälpa författare när bokmarknaden börjar digitaliseras. Nu skriver branschtidningen Svensk Bokhandel om förbundets senaste initiativ, en satsning kallad Dejavu, som Författarförbundets ordförande Mats Söderlund rubricerar som ett "servicebolag".- Vi vill skapa ett servicebolag med ett affärsmässigt driv som sätter författar- och översättarintressen i fokus. Vi är inte konkurrenter till traditionell förlagsverksamhet. Vi är ett komplement vilket de på sikt kommer att se, säger han till Svensk Bokhandel.Övriga inblandade i bolaget är Pocketförlagets chef Fredrik Gustafsson, Kristoffer Lind från Lind & Co samt Christian Bang-Melchior från Tukan. Gustafsson blir Dejavus vd.- Vi är inte ett förlag utan en publiceringstjänst, säger Fredrik Gustafsson till SvB.Ger ut "backlist"
Författarförbundet lanserade tidigare i år "Återtagarkampanjen", där författare uppmanades plocka hem rättigheter till böcker som förlagen inte längre är intresserade av. Det är i första hand dessa titlar Dejavu ska ge ut.Tryckningen av böckerna, vars rättigheter hela tiden stannar hos författarna, sker via print on demand-företaget Publit, som också upplåter lokaler åt verksamheten. För att gå runt krävs 20-40 sålda exemplar per titel, beroende på om boken finns i digitalt format från början eller inte.- Det är nog den nivån där de flesta kommer att ligga. Marginalerna är så små att det inte skulle fungera i vanlig förlagsverksamhet. Den här utgivningen klarar till exempel inte kostnaderna för marknadsföringsavdelning, centralvärmt hus et cetera. Men Dejavu behöver inte ta marknadshänsyn för att kunna fungera, säger Mats Söderlund till SvB.Dejavu startar sin verksamhet i slutet av januari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om