Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fixa den härliga julen

För att klara av alla förväntningar inför julen bör man vara något av en bläckfisk i köket. Det tar liksom aldrig slut på alla måsten innan släkten kommer och julfriden förhoppningsvis infinner sig.

Hemlagad rödkål passar till såväl julskinka som prinskorv och köttbullar. Foto: Joakim Roos/Scanpix

Hemlagad rödkål passar till såväl julskinka som prinskorv och köttbullar. Foto: Joakim Roos/Scanpix

Foto: JOAKIM ROOS

Stockholm (TT Spektra)2009-12-17 03:00
Sillinläggningar, syltor och kallskuret, puddingar och pastejer, skinka och lutfisk, hembakat bröd och egen knäck. Ett julbord ska innehålla oändligt många rätter och om du inte har börjat med förberedelserna redan kring första advent ligger du illa till. Räkna med att öka arbetstakten för varje dag som går. Utöver köksbestyren kan du även lägga till att huset ska städas, skåpen torkas, julgardinerna strykas och varenda glas diskas och handtorkas. Gamla släktingar som får glas med kalkfläckar eller fingeravtryck gör dig arvlös, så se till att putsa ordentligt.Allt ska fram
Dessutom är det läge att jaga på den övriga familjen så att det blir granar och enbuskarrangemang i varje rum. Stöp ljus och skriv julkort. Köp julklappar och putsa fönster. Tvätta mattor och koka knäck. Städa igen och köp hem julens drycker. Målsnöret sitter uppspikat vid pass klockan tre på julafton. Då brukar statskanalen visa Kalle i tv och hela svenska folket faller ihop i soffor och fåtöljer.När programmet är slut gäller det att komma ihåg var man ställt all julmat. Då ska allt fram utan prut och vi proppar i oss så mycket det någonsin går. Avsluta med kaffe, kakor, knäck och ischoklad. Och se till att farsan kommer iväg till kiosken för den obligatoriska kvällstidningen. Av någon underlig anledning brukar han alltid missa besöket av tomten, men det tycks han aldrig sörja.Försök sedan att hålla masken när du får den tredje chokladasken. Hejda ungarna som vill ut och prova julklappsskidorna mitt i natten.Knökfullt i kylen
Till sist lugnar allt ner sig och du kan trösta dig med det som egentligen var det viktigaste: en skinkmacka och en julöl i köket. Trots alla löften om motsatsen blev det precis som förra året.Hela huset är proppfullt med mat trots att alla har käkat som aldrig förr. Kylskåpet är knökfullt. Till och med på glasverandan står maten staplad på hög. Tänk att man aldrig lär sig. Det får bli en julöl till. Och en skinkmacka.
Till 1 förkokt skinka2 msk senap1 msk sirap2 äggulor1 msk potatismjöl1 dl ströbröd1. Ta bort svålen från skinkan. Blanda ihop alla ingredienser utom ströbrödet.2. Smeta på senapsblandningen och strö över ströbrödet och placera skinkan i en långpanna eller på ugnsfast fat. Sätt in och griljera skinkan i nedre delen av 200 graders ugn. Låt stå till dess skinkan fått vacker färg. Det tar 10-15 minuter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!